Hrvatski radio

Radio Sljeme

Moj firtl: Divlji deponij kod potoka Vrapčak napokon očišćen!

22.04.2016.

12:17

Autor: Boris Bogić, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što smo u našoj emisiji 'Moj firtl' još u prosincu pokrenuli inicijativu da se očisti krupni otpad iz zelenila kraj potoka Vrapčak u Gornjem Vrapču, Hrvatske vode konačno su reagirale i angažirale Vodoprivredu Zagreb za taj posao koji je obavljen uoči emitiranja nove emisije ovog petka.

Bila je to radosna vijest baš na Dan planeta Zemlje našoj slušateljici Snježani Letinčić koja nas je krajem prošle godine obavijestila o problemu otpada u neposrednoj blizini potoka Vrapčak u Gornjem Vrapču. Kamion, bager i desetak radnika u četvrtak su je iznenadili, a nakon čak tri godine čekanja, zahvaljujući povjerenju iskazanom emisiji 'Moj firtl', konačno se riješila otpada iz susjedstva. Inače, otpad je zaostao nakon jedne od ranije uobičajenih Čistoćinih aktivnosti prikupljanja glomaznog otpada po gradskim kvartovima. Pod opterećenjem dio zemlje je kliznuo prema potoku i tako u zelenilo povukao veliku količinu otpada koju zbog razmirica oko toga na čijem se zemljištu otpad nalazi tri godine nitko nije želio ukloniti.

Juraj Cerovski iz Hrvatskih voda naglasio je da u toj tvrtci postoji volja da se slični problemi riješe i na desecima drugih lokacija na kojima je nagomilan otpad. Na području grada Zagreba imamo, nažalost, evidentirano jako puno ilegalnih deponija koji se nalaze na našem javnom vodnom dobru. Sva ta ilegalna odlagališta spremni smo ukloniti, to će biti veliki trošak za Hrvatske vode, no problem je u tome što nije definirana lokacija odlaganja - rekao je Cerovski.

Naime, na Jakuševcu se još uvijek ne može odlagati glomazni otpad i dok to neće biti riješeno nemoguće je organizirati ozbiljnije čiščenje divljih deponija. Tako je i smeće s potoka Vrapčak privremeno primila Vodoprivreda Zagreb.

Juroslav Dragun iz Komunalnog redarstva koordinirao je jučerašnju akciju čišćenja i uvjeravao okupljene u današnjoj emisiji da bi se čišćenje sporne lokacije dogodilo i bez intervencije našeg novinara Ivana Hlupića i emisije 'Moj firtl' Radio Sljemena. U to ne vjeruje Bernard Ivčić iz Zelene akcije koji je rekao da smo još jednom pokazali kako se dobre stvari mogu dogoditi kada za to postoji dobra volja. Nesuglasice između javnih službi zbog kojih se brojni problemi ne riješevaju ne smiju biti prepreka za odrađivanje posla. Usto, kada je o prikupljanju otpada riječ, Zagreb je prema podacima Europske Komisije, najgora metropola u Europskoj Uniji - rekao je Ivčić.

Dodajmo da je prema europskim statističkim poazateljima najbolja metropola u prikupljanju i recikliranju otpada Ljubljana.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.