Hrvatski radio

Radio Sljeme

Molitveno bdijenje u parku na Savici

03.10.2016.

22:15

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavanje blagdana Stepinčeva nastavljeno je večeras molitvenim skupom u parku na Savici gdje je planirana izgradnja crkve. Molitvu u parku, pod Stepinčevim geslom "Gospodinu Bogu se ne žuri, ali on nikada ne zakasni", predvodili su mladi, a sudjelovali don Damir Stojić i p. Ivan Ike Mandurić.

Nakon mise u župnom Pastoralnom centru, vlč. Anton Vukmanić poveo je zagovornike izgradnje crkve na Savici u procesiji sa svijećama u park. Ondje se prema procjenama organizatora na bdijenju uz molitvu i glazbu okupilo više tisuća ljudi iz svih dijelova grada.

Okupili smo se kao živa crkva, koja već postoji i koja je već pobijedila. Ona je neuništiva i vječna. Nitko ne može stati na put tome, da crkva živi i da hramovi nastaju. To je pravedno. U Zagrebu silno nedostaju hramovi koji su se u jednom času prestali graditi. Svi znademo da je prepoznatljivi motiv Zagreba Katedrala, ali i Crkva sv. Marka. U jednom času je došlo vrijeme nepravde, Grad se razvijao neprirodno, jer su mu nedostajali hramovi. Svakom gradu treba sveto, trebaju hramovi. Sada postoje hramovi sporta, kultura, znanosti, i neka ih! Ali više od svih gradu i njegovom identitetu trebaju hramovi Gospodina i Crkve! Došli smo do trenutka kad se te nepravde ispravljaju. Gradu treba sveto i lijepo. Sada ispravljamo nepravdu. Treba nam još puno crkava i Stepinčeve odvažnosti, ali i ljubavi Kristove da ni ova borba ne rodi ni trunku mržnje. Protivljenje ne dolazi od čovjeka, nego od mrzitelja Božjega, koji je ranio ljudska srca teškom poviješću, koja je Bogu hvala, iza nas - poručio je s pozornice pater Ike Mandurić.

Okupili smo se kao živa crkva Božja da se molimo. Molit ćemo se za kanonizaciju Stepinca i za ovo mjesto ovdje da se izgradi crkva. Ja mislim da veći broj stanovnika Savice želi nego što ne želi crkvu u parku, rekao je don Damir Stojić.

Podsjetimo, već tjednima se raspravlja o tome treba li ili ne graditi crkvu u najvećem parku na Savici. Prije gotovo mjesec dana na istom mjestu gdje se ovog ponedjeljka molilo održan je veliki prosvjed onih građana koji bi crkvu radije vidjeli negdje drugdje, a ne u parku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.