Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mons. Dražen Kutleša postaje zagrebački nadbiskup

29.04.2023.

08:48

Autor: Vesna Jurić-Rukavina

mons. Dražen Kutleša

mons. Dražen Kutleša

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Monsinjor Dražen Kutleša preuzet će danas službu zagrebačkog nadbiskupa od kardinala Josipa Bozanića. Time će postati 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački. Liturgijsko slavlje povodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa je u 10 sati, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, na Kaptolu. Kutleša preuzima najveću nadbiskupiju u Hrvatskoj s gotovo milijun vjernika i dvjestotinjak župa. Njegovo biskupsko geslo je " U Tebe se Gospodine, uzdam ".


Podsjetimo, 15. 4. 2023. papa Franjo je prihvatio odreknuće od službe dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, te je istoga dana imenovao zagrebačkim nadbiskupom mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjega nadbiskupa koadjutora zagrebačkog. Za biskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije Papa ga je imenovao 14. 2. 2023. Do tada je bio splitsko-makarski nadbiskup, najprije koadjutor, od 2020., da bi 2022. preuzeo upravu tom Nadbiskupijom.

Prije toga, od 2012. do 2020. bio je biskup Porečke i Pulske biskupije. Rođen je u Tomislavgradu 1968. Doktor je kanonskog prava. Papa Franjo imenovao ga je 13. srpnja 2022. članom Dikasterija za biskupe. Za predsjednika HBK-a izabran je u listopadu 2022. Član je Stalnoga vijeća HBK, predsjednik Pravne komisije i predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.