Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mora i oceani na rubu kolapsa - moramo ih zaštiti

07.02.2020.

11:20

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Plato ispred Nacionalne i sveučilišne knjižice idućih nekoliko dana krasit će četiri ledena pingvina. Kako će se pingvini polako topiti, tako će sve intenzivnije slati poruku važnosti očuvanja mora i oceana. Sve se to održava u sklopu međunarodne Greenpeaceove kampanje za zaštitu oceana.

Mora i oceani su na rubu ekološkog kolapsa, a ovo je povijesna prilika da se uspostavi golema mreža morskih rezervata, poručili su aktivisti Greenpeacea. Želja im je Zagrepčane i Zagrepčanke, ali i europske političare za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem EU potaknuti da ozbiljnije krenu promišljati o važnosti zaštite oceana. Po njima, rješenje je globalni Sporazum o svjetskim morima kojim bi se položio temelj za zaštitu 30% otvorenih mora do 2030. godine. Zašto je taj sporazum važan, otkrila je Marija Tomac, voditeljica kampanje Greenpeacea:

"Taj Sporazum o svjetskim morima bi mogao otvoriti vrata da se zaštite oceani i mora. Moramo barem 30% područja zaštititi od eksploatacijskih industrija i štetnog ljudskog djelovanja. Taj posotak je minimalan kako bi se morski svijet barem malo oporavio od svega onoga što smo mu do sada učinili."

Pozivaju i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da osobno prisustvuje pregovorima o Sporazumu. Također, ističu kako se naš Jadran dovoljno ne štiti:

"Jadran je izložen mnogim pritiscima. Od ogromnih količina plastike koje se nalazu njemu, do prekomjernog izlova ribe. Jednostavno, ovi regionalni instrumenti zaštite mora koji su sada postavljeni - nisu dovoljni."

Osim u našem gradu, ova akcija se idućih nekoliko dana održava u dvadesetak zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.