Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Mornarska" zgrada ostaje bez nadstrešnice, uklanja se blok po blok

08.02.2021.

14:57

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Mornarska zgrada u Ulici grada Vukovara 52 lakša je za 25 tona. Toliko teži jedan betonski blok koji je uklonjen s gotovo deset puta teže nadstrešnice. Pred radnicima je još najmanje mjesec dana posla, a stanari naručuju protupotresni elaborat.

Od prošlog tjedna stanari Mornarske zgrade mirno spavaju. Betonska konstrukcija na krovu njihovih domova više se ne ljulja, osiguravaju je skele, a prvi komad uspješno je uklonjen. Projekt vodi Berislav Medić s Arhitektonskog fakulteta - Radi se o vrlo zahtjevnom poslu, blokovi se moraju spuštati na zemlju s velikim oprezom. Nadstrešnica se prilikom spuštanja kači na dizalicu, a prije toga smo predvidjeli izvedbu teške skele koja treba spriječiti bilo kakav pomak čak i u slučaju ponovnog potresa.

Za predstavnicu stanara Bošku Trbojević to je veliko olakšanje, a kako bi otklonili svaki strah od budućih šteta na zgradi, stanari će naručiti protupotresni elaborat. Taj potez pozdravlja i arhitekt Medić. Izradu elaborata savjetuje svima koji žive u starijim zgradama, pogotovo onima koje su građene prije 1964. godine. 

Radovi uklanjanja krova stoje 2 milijuna kuna, nakon čega slijedi jednako vrijedna izada replike tog kulturnog dobra. Bit će napravljena najvjerojatnije od polimera, modernog i lakog materijala velike čvrstoće i male težine što će, tvrdi Medić, omogućiti da vizura zgrade ostane ista, a stanari sigurni.

O radovima na "Mornarskoj"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.