Hrvatski radio

Radio Sljeme

Most upozorio na nedostatke Odluke o novom načinu prikupljanja otpada

01.02.2018.

15:40

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Most nezavisnih lista kritizirao je Odluku o novom načinu prikupljanja otpada koju je prihvatila Gradska skupština. Istaknuli su da ona pokazuje nepoznavanje problema zbog čega građani njome ne mogu biti zadovoljni.

Saborski zastupnik Slaven Dobrović upozorio je kako se u Odluci o prikupljanju otpada govori isključivo o posudama, vrećama i vozilima, a izostavlja se čitav sustav odvojenog prikupljanja otpada koji bi trebao biti individualiziran i sadržavati pravedan sustav naplate.

Posude, vozila i sortirnice čine infrastrukturu odvojenog prikupljanja koja omogućuje konverziju odvojeno prikupljenog reciklabilnog otpada u sirovine. Tek to je nužan preduvjet za stvaranje kružnog gospodarstva kojem svi moramo ići, poručio je Dobrović.

Pored sortirnica i reciklažnih dvorišta važan dio održivog sustava gospodarenja otpadom su centri za ponovnu uporabu na čiji je izostanak upozorio saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Ovaj plan gospodarenja otpadom ni u naznakama ne pokazuje da gospodin gradonačelnik ima namjeru otvaranja centra za ponovno upotrebu, rekao je Sladoljev te istaknuo kako bi takvi centri, po uzore na one u ostatku Europe, omogućili zapošljavanje

U tim centrima obnavljaju se stari namještaji te električni aparati i zapošljavaju se ljudi. To se u suvremenoj ekološkoj svijesti zove kružna ekonomija za koju gradonačelnik nije čuo, rekao je Sladoljev.

Mostovci su pohvalili to da je Grad počeo građanima dijeliti kompostere, ali i istaknuli kako ih se trebalo educirati o njihovom korištenju. Upozorili su i na opasni otpad, odnosno na važnost poticanja građana na njegovo recikliranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.