Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mostov kandidat obećava "Zagrebačke promenade"

24.03.2021.

12:18

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Kandidat MOST- a za gradonačelnika Zvonimir Troskot predstavio je na Črnomercu „Zagrebačke promenade“, projekt uređenja šetnica i biciklističke infrastrukture uz zagrebačke potoke, ali i rješenja za bolju prometnu povezanost.

Zagrebački potoci predstavljaju veliku vrijednost u gradu i trebalo bi poticati njihovo povezivanje i umrežavanje u zeleni sustav javnih prostora uz potoke. Zagrebačke promenade ili zelene rekreacijske oaze značile bi vraćanje potoka građanima, ističe Troskot:

- Riječ je o uređenim zagrebačkim potocima koji teku od Medvednice do Save uz koje bismo napravili šetnice i biciklističke staze, odnosno staze za rolanje.

Osim poticanja na rekreaciju, projekt bi potaknuo i veću povezanost mnogih dijelova grada i bolje usklađivanje prometnih veza ZET-a i HŽ-a:

- Kada bi se netko bavio rekreacijom na Jarunu, s ovim uređenim Zagrebačkim promenadama mogao bi se vratiti u Podsused, u Vrapče, u Stenjevec, na Črnomerec ili u dijelove Trešnjevke. Na takav način bismo smanjili cestovni promet, a spajali bismo i okretište na Črnomercu s vlakom -, obećavaju iz MOST-a.

Sredstva za ove projekte, kaže Troskot, većinom bi se povukla iz EU fondova:

- Same projekcije još nismo napravili. Ono što znamo je da Europska unija financira projekte zelene transformacije -, istaknuo je kandidat MOST- a za gradonačelnika Zvonimir Troskot. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.