Hrvatski radio

Radio Sljeme

Može li prof. Matijević stati na kraj prizivu savjesti na Svetom Duhu?

10.05.2022.

13:39

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Gradonačelnik u razgovoru s liječnicima na Svetom Duhu

Gradonačelnik u razgovoru s liječnicima na Svetom Duhu

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Najveća gradska zdravstvena ustanova već godinama ne obavlja prekide trudnoće jer su ondje svi liječnici i medicinske sestre na ginekologiji izrazili priziv savjesti. Nova gradska vlast predvođena Tomislavom Tomaševićem odlučna je to promijeniti pa je ravnateljica bolnice Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić, koju su nedavno imenovali, za predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo postavila prof. Ratka Matijevića.

Matijević je ranije već radio na Svetom Duhu, no zadnjih je više godina proveo u Zajčevoj gdje se, poznato je, obavljaju pobačaji. Liječnik je o kojem pozitivno mišljenje izražavaju mnogobrojne pacijentice, a po riječima gradonačelnika Tomaševića, od njega se očekuje da stane na kraj prizivu savjesti na Svetom Duhu. Gradonačelnik je to ponovio na svojoj redovitoj konferenciji za novinare, upozorivši da podaci o prizivu savjesti među hrvatskim liječnicima bitno odskaču od situacije u Sloveniji gdje je takvih slučajeva čak triput manje. - Inzistiramo na tome da se stanje na Svetom Duhu mora promijeniti i siguran sam da ga je ravnateljica Šimundić zato dovela, poručio je Tomašević govoreći o prof. Matijeviću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.