Hrvatski radio

Radio Sljeme

Možemo i Zagreb je naš na lokalne izbore idu bez Radničke fronte !

08.12.2020.

19:10

Autor: Boris Bogić/Hina

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Političke platforme Možemo i Zagreb je naš na lokalne izbore idu bez Radničke fronte - izjavio je saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević dok je Mate Kapović iz Radničke Fronte na fejsbuku objavio da se zeleno-lijeva koalicija raspala.

- Željeli smo o odluci prvo na sastanku razgovarati s koalicijom i utvrditi daljnje oblike suradnje, ali je dio vodstva Radničke Fronte opet odlučio prvo nas javno napasti s neosnovanim optužbama, a u isto vrijeme omalovažavati partnersku stranku Novu ljevicu- potvrdio je Tomašević.

Rekao je kako im je "upravo taj isti dio vodstva Radničke fronte ranije preko medija postavio ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke prijeteći raspadom zeleno-lijeve koalicije".

- U konzultaciji s lokalnim grupama Možemo! odlučili smo da ne pristajemo na taj ultimatum i da je zato najbolje da na ove lokalne izbore idemo odvojeno od Radničke fronte, a isto razmišljaju i druge stranke zeleno-lijeve koalicije (Nova ljevica i ORaH) s kojima namjeravamo izaći na lokalne izbore. Odluka o neizlasku na lokalne izbore s Radničkom frontom nije se odnosila na suradnju u saborskom i skupštinskom klubu - poručio je Tomašević.

- Što se tiče iznesenih optužbi još jednom ću ponoviti što sam već javno govorio da su Možemo! i Zagreb je NAŠ! fokusirani na uklanjanje Milana Bandića s vlasti nakon 20 godina. Unatoč javnim pozivima iz SDP-a, ne vidimo scenarij u kojem idemo u bilateralnu koaliciju sa SDP-om u Zagrebu. Ostavljamo mogućnost da ovisno o programskoj kompatibilnosti i uvjetima stranaka za sudjelovanje stvorimo široku anti-Bandić koaliciju u Zagrebu u koju su dobrodošle i SDP i Radnička fronta - istaknuo je saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević. 

Raspad koalicije se dogodio, prema Kapovićevim tvrdnjama, zbog toga što Tomašević traži podršku SDP-a u Zagrebu da postane gradonačelnik, oko čega još traju pregovori.

Također navodi kako je SDP-u "trn u peti i izvor straha" kandidatura čelnice Radničke fronte Katarine Peović za gradonačelnicu Rijeke.

"ZLK, ideja beskompromisne ujedinjene ljevice i svi gradovi osim Zagreba žrtvovani su, nažalost, kratkovidnim političkim kalkulacijama u Zagrebu i dealovima sa strankom koja je stvorila Bandića i koja je još uvijek s Bandićem premrežena (sjetimo se, primjerice, samo Radenka Tomića ili Tamare Čubretović koji su u Gradskoj skupštini iz SDP-a pretrčali Bandiću u ovom mandatu)", stoji u objavi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.