Hrvatski radio

Radio Sljeme

Možemo: "Postoji politički pasivizam vladajućih oko obnove Zagreba"

24.05.2020.

13:43

Autor: Krešimir Vešnik

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Politički pasivizam premijera Plenkovića i gradonačelnika Bandića uzrok je što još uvijek ne postoji plan obnove Zagreba nakon potresa, poručili su članovi političke platforme Možemo. Ističu da još nije organizirana donatorska konferencija, a uskoro će i isteći rok za prijavu na Europske fondove.

"Vlada je za interventne popravke uzrokovane potresom, rebalansom proračuna osigurala samo 0,3 posto od procijenjene štete", poručio je prvi čovjek političke platforme Možemo, Tomislav Tomašević.

Ističe da je, primjerice, u Albaniji nakon potresa, za dva i pol mjeseca organizirana konferencija na kojoj je prikupljen cijeli iznos za sanaciju štete - Premijer je karijerni diplomat, Hrvatska predsjeda Europskom Unijom i još uvijek nema naznake međunarodne donatorske konferencije na kojoj bi se skupio novac za pomoć u obnovi. Kako je to moguće? 

Našu Vladu "pritišću" i drugi rokovi - U Albaniji je napravljena cijela procjena štete po kategorizaciji za samo 7 tjedana. Ovdje je prošlo dva mjeseca. Još uvijek nemamo detaljnu procjenu štete. Vlada ima još samo dva tjedna da prijavi Zagreb i Hrvatsku na Europski fond solidarnosti - poručio je Tomašević.

I rebalansom gradskog proračuna trebala bi se osigurati sredstva za sanaciju šteta. Grad je za to izdvojio svega 2 posto, napomenula je Rada Borić iz Radničke fronte - Sve ono što Gradska uprava ima, što u ovome trenutku nije važno građanima grada Zagreba, naprimjer informatizacija Uprave, nije dirnuta niti jedna kuna. Naravno da su oštećeniji neki drugi dijelovi toga proračuna, a to je posebice kultura. To su programi iz kulture gotovo 30 posto, to su programi za udruge koje se bave ljudskim pravama i do 50 posto.  

Proces obnove treba javno koordinirati, ističe koordinatorica platforme Sandra Benčić. Predlaže osnutak Zavoda - Treba osigurati odnos između financiranja države koji treba biti najveći dio, Grada i jednog manjeg dijela kojeg će financirati građani. Treba osigurati i da taj Zavod propiše urbanistička pravila i načela, ali i da koordinira izradu projektne dokumentacije - rekla je Benčić.

HDZ i gradonačelnik Milan Bandić se postavljaju kao moćnici, a ne kao sluge naroda, ističu iz političke platforme Možemo. Stoga će, najavljuju, i dalje puhati za vrat svima koji se ne bore za interese građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.