Hrvatski radio

Radio Sljeme

Možemo spreman na novu suradnju sa SDP-om. Gotovac naslućuje što je razlog njegovog izbacivanja iz stranke

14.09.2022.

15:58

Autor: Radio Sljeme

Zagrebačka skupština

Zagrebačka skupština

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Raskid suradnje s platformom Možemo i poziv SDP-ovcima da podnesu ostavke na sve funkcije u Skupštini zapečatilo je stranačku sudbinu Viktora Gotovca. SDP ga je sinoć izbacio iz stranke. On tvrdi da se ne namjerava žaliti na tu odluku, no i dalje stoji pri onome što je rekao na subotnjoj konvenciji stranke.  

Gotovac je u razgovoru za Hrvatski radio rekao da ne planira čekati formalnu odluku Glavnog odbora stranke, a neće se niti žaliti na odluku stranačkih tijela. Smatra da je njegovom izbacivanju iz stranke kumovalo njegovo izlaganje na subotnjoj SDP-ovoj konvenciji, na kojoj je javno rekao da bi se stranka trebala početi više baviti pitanjima od javnog interesa, a manje sama sobom. 


- Mislim da je osim tog raskida sporazuma s Možemo, koji je sasvim statutaran, razlog i moj govor na konvenciji koji sam počeo rečenicom: Ako želimo nešto mijenjati, moramo mijenjati i SDP. Govor je bio dobro prihvaćen. Vjerojatno su to neki interpretirali kao nekakav puč ili udar na vodstvo stranke, ili čak želju za preuzimanjem vlasti. Umjesto da su to shvatili kao dobronamjernu poruku nekoga tko dolazi iz svijeta sveučilišta i znanosti i tko želi pomoći stranci da izađe iz problema - pojasnio je Gotovac. 


Da se SDP posljednjih godina više bavi unutarstranačkim problemima nego pitanjima od javnog interesa smatra i HRT-ova politička analitičarka Jasmina Popović. Kaže da će Gotovac u cijeloj ovoj priči biti najmanje oštećen.


- Mislim da će Peđa Grbin imati veliki problem sa zagrebačkom organizacijom bez obzira kako riješio ovu situaciju. S druge strane Gotovac je ovdje pretrpio eventualno mali udarac na ego i nikakvu drugu štetu. No štetu je pretrpjela platforma Možemo jer ispada da su partner koji nije fleksibilan, koji je neprilagodljiv, nije komunikativan, zatvoren je, a vodio bi svoju politiku uz podršku tuđih ruku - ističe Popović. 


Iz platforme Možemo danas stižu poruke kako su spremni za nastavak suradnje s SDP-om, što je u našem programu potvrdila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.


- Do sljedeće sjednice Gradske skupštine ostalo je mjesec dana i vjerujem da ćemo do tada dogovoriti sva otvorena pitanja koja danas stoje na stolu. Imamo dovoljno kvalitetno adresirati sve prijedloge i vjerujem u buduću suradnju - istaknula je Dolenec. 


 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici