Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mrak Taritaš: Plenković i Bandić krivci su za ovako sporu obnovu Zagreba

22.02.2021.

13:10

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Sramotno je da 11 mjeseci od potresa konkretna obnova Zagreba još nije počela, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Za to postoje dva krivca - premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić.

Nova tehnička dokumentacija, komplicirana procedura, nejasan hodogram, brojni stručni elaborati, sporost Fonda za obnovu - sve su to problemi s kojima se građani zagreba susreću i 11 mjeseci nakon razornog potresa. Prošli tjedan donesen je i novi Program mjera, međutim procedura je i dalje komplicirana i skupa, ističe predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš:

"Vrsta elaborata je povećana, pa sad imamo devet različitih elaborata. Te elaborate netko treba napraviti, netko treba platiti i po njima netko treba izvoditi. Kod građana Zagreba nema dileme tko će to platiti, platit će građani. No, tko će na području Banovine platiti elaborat rušenja koji je potreban za rušenje zgrade? Čovjek kojeg kad ga okrenete naopačke ne možete istresti 100 kuna?!"

Za takvu situaciju nije kriv ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić, koji je tu u funkciji manekena, već isključivo premijer Plenković i gradonačelnik Bandić, jasna je Mrak Taritaš:

"Jedan krivac je premijer Plenković, odnosno ministar Horvat, a drugi krivac je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Ako ste imali ideju za osnivanje Fonda čija je uloga i zadatak bavljenje obnovom Zagreba nakon potresa, onda na čelu tog Fonda treba biti osoba koja može reći ja to znam, ja to hoću i ja sam spreman idućih pet do deset godina koliko će trajati obnova biti na njegovom čelu. Ne možete doći, biti privremeno i to doživjeti kao mogućnosti za davanje intervjua."

Za kraj, Mrak Taritaš osvrnula se i na velik broj kandidata za gradonačelnika Zagreba te poručila kako se odjednom svi bave svime, umjesto ključnim stvarima poput obnove Zagreba nakon potresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.