Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mrak Taritaš: "Socijalnom politikom protiv etiketiranja"

10.04.2017.

22:53

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Univerzalna socijalna naknada Grada Zagreba, jedna je od mjera koju želi provesti HNS-ova Anka Mrak Taritaš postane li gradonačelnica. Uz to, najavila je i besplatan prijevoz za osnovnoškolce, a u drugoj polovici mandata i umirovljenici bi mogli računati na pravednije socijalne naknade.

Univerzalnom socijalnom naknadom Anka Mrak Taritaš planira obuhvatiti sve one za koje sustav procjeni da žive ispod očekivanog standarda, a koji su sada, rekla je, etiketirani raznim gradskim socijalnim mjerama. Prihodovni cenzus i drugi kriteriji koji su do sada presuđivali hoće li tko ili neće živjeti na gradskoj socijali mogli bi postati prošlost, no za uvođenje novosti u socijalni sustav Mrak taritaš planira potrošiti polovicu mandata. Do tada, objasnila je, i mjere aktualne gradske administracije bit će dobre. To znači da će primjerice umirovljenici i dalje moći računati na gradsku pomoć u iznosu od 100, 200 ili 400 kuna ovisno o visini mirovine.

Mrak Taritaš na mjestu pročelnice za socijalnu zaštitu želi vidjeti Dianu Topčić Rosenberg, bivšu pomoćnicu ministrice za socijalnu politiku. Budući da se za socijalu izdvaja četvrtina gradskog proračuna, od Rozenberg smo htjeli čuti kako time želi raspolagati. A ona je zaključila da se na socijalni program, postane li pročelnica, neće gledati kao na trošak nego kao na investiciju.

Među zanimljivim mjerama koje su najavile Mrak Taritaš i Topčić Rosenberg je i "Tvornica zaposlenosti" koja pokazuje da u ovom timu ne žele grad socijale nego prosperitetnu metropolu. Start up-ovi, samozapošljavanje i drugi moderni načini rješavanja problema nezaposlenosti, sugerira nam program Mrak Taritaš, trebali bi jamčiti da socijalnu pomoć koriste baš oni koji drugog izlaza nemaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.