Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mrak Taritaš za decentralizaciju Zagreba

25.04.2017.

13:10

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Želimo stvarnu decentralizaciju u Zagrebu, poručila je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš predstavljajući posljednji u nizu svog programa za lokalne izbore. Podršku joj je dao profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić.

Moramo napraviti presutroj postojećih gradskih četvrti i mjesnih odbora u cilju postizanja učinkovitijih predstavničkih tijela mjesne samouprave, nakon javne rasprave u koju će biti uključeni građani stručnjaci i predstavnici mjesne samouprave, rekla je Mrak Taritaš.

Svrha decentralizacije, ističe Mrak Taritaš, je veće sudjelovanje građana u upravljanju Gradom te viša razina kvalitete života na razini gradskih četvrti

Ono što mi želimo je da naši sugrađani sami odlučuju što zaista žele u svojim kvartovima i mjesnim odborima, a to se može odlučiti jedino na način da se dio sredstava koji su potrebni za rad mjesnih odbora, ispusti istima da o svemu odlučuju. 

Zagovaratelj decentralizacije je i profesor sa Pravnog fakulteta Ivan Koprić. Greška je kaže, što građani Zagreba gotovo uopće ne sudjeluju u kreiranju najvažnijih odluka u svom gradu. Trebamo im omogičiti da ponude svoja riješenja za riješavanje svojih problema

Dakle time bi cijeli sustav upravljanja u Zagrebu i drugim lokalnim jedinicima koje se za to opredjele, dobio jedan novi legitimitet, za jedan osjećaj svih građana da žive u lokalnoj jedinici koja radi za njih a ne za političare. 

Koprić je dodao da ozbiljno upravljanje gradon "leži" na centralnoj gradskoj razini i na gradskim četvrtima. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.