Hrvatski radio

Radio Sljeme

Mrak-Taritaš za izlazak oporbe na izbore u dva bloka

09.01.2020.

18:45

Autor: Mario Mihaljević

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš poručila je da su u njezinoj stranci spremni za parlamentarne izbore, koji se trebaju održati ove godine, a skloni su tome da oporba na izbore izađe u dva bloka.

-Izbori moraju biti do kraja godine, u kojem trenutku će biti vidjet ćemo. Hrvatska predsjeda Europskom unijom, a Plenkoviću je to važno-, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare.

U oporbi trenutno razgovaraju treba li na izbore izaći s jednom velikom opcijom ili s dva bloka. GLAS je skloni ideji s dva bloka jer -dvije mreže mogu uloviti više nego jedna-, kaže Mrak-Taritaš dodajući kako bi o tome trebalo provesti istraživanje.

Nastavka akcija Darija Juričana, koji je na predsjedničkim izborima polučio uspjeh nastupajući sa satiričnom porukom "Korupcija svima", a u srijedu je podigao šator ispred Zagrebačkog holdinga tvrdeći da je došao po "svoj plijen" koji je osvojio na izborima, Mrak-Taritaš je ocijenila "pametno osmišljenim i vrlo zanimljivim projektom". 

To zorno pokazuje kako se upravlja Zagrebom, kazala je dodajući kako od 1. veljače dolaze novi računi za otpad, pa građani mogu pokazati što misle o toj odluci gradskih vlasti.

Mrak-Taritaš se protivi Bandićevoj mjeri "roditelj-odgojitelj" i njegovoj namjeri da sada, kada je vidio da se za nju u gradskom proračunu izdvaja 400 milijuna kuna, promijeni uvjete za njezino korištenje.

Za nju je problematično da roditelj koji želi koristiti tu mjeru mora napustiti posao i dijete ispisati iz vrtića. Kaže kako mjeru koristi 27 posto obitelji koje imaju troje i više djece, ali nije potaknula rađanje više djece u Zagrebu. 

Mrak-Taritaš stoga predlaže da se ona ukine do 30. lipnja, a nakon toga treba uvesti niz novih mjera, poput dvosmjenskog rada vrtića, prihvatljivih uvjeta stanovanja i financijskih poticaja za prvo, drugo, treće i svako sljedeće dijete, koje će vrijediti za sve obitelji u Zagrebu.

Ocijenila je da radovi na zagrebačkom rotoru idu u dobrom smjeru, GLAS podržava sve što poboljšava zagrebačku infrastrukturu, no rotor neće riješiti sve probleme.

-Imat ćemo bolju protočnost vozila na rotoru, ali novi problem bit će stajanje na semaforima. Bolje bi bilo da smo ta sredstva iskoristili za izgradnju mosta na zapadnom dijelu grada-, kaže Mrak-Taritaš.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.