Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:57 / 03.10.2013.

Autor: Davor Šalat

Mrsić i Maras u utrci za čelnog čovjeka gradskog SDP-a

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahuktava se kampanja uoči izbora u gradskom SDP-u. Uz dvojicu ministara, izglede za čelno mjesto u gradskoj organizaciji vladajuće stranke ima i Davor Bernardić.

Da će se Zagreb ugušiti u smeću kao Napulj i da bi građani trebali ustati protiv privatizacije dijelova Zagrebačkog holdinga, kao što je Čistoća, upozorenja su koje su, na odvojenim obraćanjima javnosti, izrekla dvojica ministara Mirando Mrsić i Gordan Maras, koji sudjeluju u kampanji za predsjednika gradskog SDP-a. Mrsić je jutros u sjedištu gradskog odbora stranke predao potpise za svoju kandidaturu, a Maras najavio da će potpise za kandidaturu predati u subotu.

Mrsić nudi ujedinjenje esdepeovaca te pobjedu na idućim izborima za Gradsku skupštinu i gradonačelnika 2017., a ocjenjuje kako je aktualni šef Bernardić odgovoran da je stranka iznimno podijeljena. Maras pak smatra da se i u predizbornoj kampanji stranka ne smije baviti sobom, već bitnim gradskim problemima. Obojica su se snažno usprotivili privatizaciji dijelova Zagrebačkog holdinga. Mrsić je istaknuo da se zastupnici SDP-a na zadnjoj sjednici Gradske skupštine nisu jasno suprotstavili privatizaciji dijelova Holdinga:

Žao mi je što se naši predstavnici u Skupštini grada nisu odlučnije suprotstavili namjeri gradonačelnika da privatizira Čistoću, Parking, Vodoopskrbu. Mi izdvajamo iz naših plaća, prirez za to, i želimo da to ostane u vlasništvu građana Grada Zagreba. Ja se odlučno protiv bilo kakvoj privatizaciji Zagrebačkog holdinga i na tome ću ustrajati, koliko god mi bude moguće, da se građani grada Zagreba dignu na noge i da ne daju Zagrebački holding u privatne ruke.      

Maras je pak pozvao gradske esdepeovce da, usporedo sa stranačkim izborima, organiziraju referendum o privatizaciji dijelova Holdinga, posebice, Čistoće. Upozorio je da bi privatizacija mogla od Zagreba napraviti Napulj:

Gradonačelnik Bandić, imam osjećaj, stvaranjem monopola u Gradu Zagrebu na odvoz smeća, žele od Zagreba stvoriti Napulj od prije dvije-tri godine kada smo svi gledali kako je grad Napulj bio zagušen smećem zbog toga što koncesionari nisu htjeli odvoziti smeće jer grad i stanovnici Napulja nisu htjeli platiti cijenu koji su oni tražili i to bi se moglo desiti u Gradu Zagrebu. Ukoliko bude monopol na odvoz smeća i ako tako bude koncesionar odabran i prodana gradska tvrtka Čistoća, u tom slučaju ćemo se pretvoriti u taoca te tvrtke.    

Uglavnom, do izbora za čelnog čovjeka gradskog SDP-a 20. ovog mjeseca, možemo očekivati intenzivnu kampanju četvero kandidata i međusobna predizborna sučeljavanja, na koja su danas pozvali i na njih pristali i Mrsić i Maras.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.