Hrvatski radio

Radio Sljeme

MSU raspisao natječaj za dodjelu HT nagrade

08.12.2016.

16:50

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej za suvremenu umjetnost objavio je jubilarni, deseti natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, na koji se umjetnici mogu prijaviti do 5. siječnja sljedeće godine. Nagrada publike, odnosno deset tisuća kuna, isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike.

S po jednim radom na natječaj se mogu prijaviti umjetnici koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije.

Na sudjelovanje se pozivaju i umjetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.

Riječ je o najvećoj nagradi za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a izložba odabranih radova s natječaja se tijekom proteklih deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni, ističe se na stranicama MSU-a.

Izborom od tridesetak do četrdesetak radova na izložbama su se ravnopravno prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima, dodaje se.

U proteklih deset godina na natječaj se prijavilo više od dvije tisuće radova, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa MSU-a.

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, u kojemu su ove godine ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a Nataša Ivančević, viša kustosica Kunsthausa u Grazu Katrin Bucher Trantow, kustos i direktor Office for Art iz Berlina Rainald Schumacher te umjetnik Ivan Posavec.
Oni će donijeti odluku o tri otkupne nagrade, od kojih prva iznos 75 tisuća kuna, druga 45 tisuća kuna, a treću 40 tisuća kuna.

Nagrada publike, odnosno deset tisuća kuna, isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autora, koji dobiju sedam tisuća kuna za produkciju radova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.