Hrvatski radio

Radio Sljeme

Muke po kanalizaciji i kad je ima i kad je nema

18.09.2015.

13:43

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanovnici ulica Josipa Šabana i Gornjeg prekrižja već godinama traže odgovore od gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja. Jednima je ulica prekopana zbog kanalizacije koju nisu tražili, a drugi nikako da dobiju kanalizaciju.

Stanovnici ulice Josipa Šabana još su 60-tih godina prošlog stoljeća samostalno financirali izgradnju kanalizacije u svojoj ulici. No, prije 13 godina grad je odlučio izgraditi novu kanalizaciju, te je raskopao ulicu. Uvjet da se ulica sanira je priključivanje svih stanovnika na novi sustav, o vlastitu trošku, što oni naravno odbijaju - ispričali su našem reporteru Ivanu Hlupiću. Tvrde da je stara kanalizacija potpuno funkcionalna, a novu ne bi trebali plaćati jer su ionako sve ove godine plaćali za kanalizaciju.

Darko Klasić iz vijeća gradske četvrti Črnomerec izjavio je da "Vodoopskrba i odvodnja od građana pokušava naplatiti priključak koji je već plaćen prije 40 godina. To je kao da Elektra, kada mijenja stupove, ponovno naplati građanima priključak na struju."

U emisiji 'Moj firtl' odgovor smo dobili od Dubravka Filipana iz Vodoopskrbe i odvodnje koji tvrdi da u toj tvrtki nemaju dokumentaciju za stari kanalizacijski sustav i zato je građena nova kanalizacija koja zadovoljava sve tehničke uvjete. No, ukoliko građani mogu dokumentirati da su desetljećima kanalizaciju plaćali iz doprinosa, onda možda neće morati ponovno plaćati za priključivanje na novi kanalizacijski sustav. 

Stanovnici Donjeg Prekrižja i Kraljevca već više od deset godina pak čekaju izgradnju kanalizacijskog sustava. Izgradnja kanalizacije već je jednom krenula, pa je onda stala. Iako je postojala lokacijska dozvola građevinska nije odobrena, a razlog za to su Hrvatske šume. Naime, tvrtka Vodoopskrba i odvodnja predala je zahtjev za nadopunu građevinske dozvole Hrvatskim šumama na koji oni nikada nisu odgovorili. Niti usmeno niti pismeno. Kako je lokacijska dozvola istekla, Vodoopskrba sada mora ponovno zatražiti lokacijsku dozvolu i ako je dobiju moraju se nadati da će Hrvatske šume ovaj put odgovoriti na njihov zahtjev vezan za građevinsku dozvolu - doznali smo u emisiji Moj firtl Radio Sljemena. U suprotnom, ništa od kanalizacije za Gornje Prekrižje i Kraljevec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.