Hrvatski radio

Radio Sljeme

Muškarci molili na Trgu i ove prve subote u mjesecu

06.05.2023.

17:48

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Molitva klečanje i perfomans

Molitva klečanje i perfomans

Foto: Zoe Sarlija / Pixsell

Muškarci iz inicijative "Vitezovi bezgrešnog srca Marijina" ponovno su se u subotu okupili i klečeći molili krunicu na glavnom zagrebačkom trgu, dok su nasuprot njih stajali prosvjednici s transparentima i bubnjevima, a Arijane Lekić Fridrihte izvela je performans "Tiha misa".


U javnom moljenju krunice kao i svake prve subote u posljednjih nekoliko mjeseci, okupili su se deseci muškaraca koji mole krunicu za patrijarhalne vrijednosti, da muškarci budu duhovni vođe obitelji, za prestanak pobačaja i za čednost u ženskom odijevanju. Krunicu je stojeći uz njih molilo nekoliko žena i djece. 


Kao reakcija na to nasuprot njih okupili su se prosvjednici, sudionici skupne intervencije u javnom prostoru, a Arijana Lekić Fridrihte izvela je performans "Tiha misa". Među njima bio je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović. 


"Ženi je mjesto u slobodi", "Na ovoj strani Trga se voli i poštuje žene", "Ne gledaj me kao komad mesa", "Nevinost je zastarjeli društveni konstrukt" neke su od poruka na transparentima kojima su deseci prosvjednika, mirno izražavali otpor nakanama molitvi muškaraca.  


-Mi smo došli ovdje iskazati svoj čvrst stav, boriti se i promicati ravnopravnost spolova i zaštitu prava žena", kazao je Klisović. Dodao je kako je Grad Zagreb donio rezoluciju "Zagreb - sigurno mjesto za žene" (Zagreb #SafeSpace4Women) koja ukazuje nezadovoljavajuću poziciju prava žena u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim europskim državama. 


-U Hrvatskoj imamo čak porast od 17,7 posto rodno uvjetovanih kaznenih djela protiv žena. To je nešto što ne prihvaćamo. Došli smo dignuti svoj glas protiv ovoga što čujemo s druge strane Trga, a što nema veze s našom tradicijom i našom vjerom koja nas uči da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i da su svi ljudi jednaki, kazao je Klisović. 


Ustvrdio je da traženje žene podređene muškarcu, tj. obespravljene žene, podrazumijeva ženu kao objekt odnosa, a ne subjekt. "Dižemo glas protiv takvog ponašanja koje je utemeljeno na predrasudama, stereotipima i koje hoćemo jednom zauvijek iskorijeniti iz našeg grada i naše države", dodao je. 


Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih iz udruge Domino šesti je put za redom izvela svoj participativni performans "Tiha misa" kao reakciju na višemjesečne molitve za re-tradicionalizaciju patrijarhalnih vrijednosti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.