Hrvatski radio

Radio Sljeme

Muzej drvenih igračaka i licitara

26.05.2022.

16:32

Autor: HRT Radio Sljeme

Josip Mikelić i Vesna Jurić-Rukavina

Josip Mikelić i Vesna Jurić-Rukavina

Foto: KHorvat / Hrvatski radio

Ideji Muzeja drvenih igračaka i licitara u Mariji Bistrici prišlo se prije desetak godina i studiozno se razrađuje svaki korak.  Zemljište je riješeno, u prostornom je planu, a sljedeći je korak osnivanje radne skupine, u kojoj bi uz Općinu, kao nositelja projekta, bili i Ministarstvo kulture. Pokušat ćemo projekt prijaviti na neki od natječaja u budućoj financijskoj omotnici EU-a - ističe načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, koji nam otkriva i kad ćemo ući u marijabistrički Muzej drvenih igračaka, koji je u svojoj ideji zamišljen kao svojevrsna kompilacija izloženih drvenih igračaka, licitara koji su pod zaštitom UNESCO-a  i muzeja za djecu.

Ideji Muzeja drvenih igračaka i licitara u Mariji Bistrici prišlo se prije desetak godina i studiozno se razrađuje svaki korak. Među ostalim tu su i izložbe, jedna u Etnografskm muzeju Zagreba koja je zatvorna prije nekoliko dana, a koja je bila zamišljena kao projekt koji je obuhvaćao 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih, pod nazivom Igračke - djetinjstvo zauvijek. Druga je bila u slovenskom Etnografskom muzeju u Ljubljani pod nazivom "Hrvatske dječje igračke između tradicije i suvremenosti / Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo", autorice dr.sc. Iris Biškupić Bašić, povodom predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.

Izložba je bila zamišljena kao putovanje kroz povijest igračaka nastalih u Hrvatskoj, s obzirom na to da je umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskoga zagorja još 2009. godine uvršteno na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te je time potvrđena njihova vrijednost na svjetskoj razini. Kao što je poznato, duga je povijest izrade igračaka u Hrvatskom zagorju, u mjestima Stubički i Bistrički Laz, Tugonica, Turnišće, Jerovec, Bedenec, Globočec i Marija Bistrica.

Sve su to uvodni projekti za izgradnju Muzeja drvenih igračaka i licitara u Mariji Bistrici. Zemljište je riješeno, u prostornom je planu, a sljedeći je korak osnivanje radne skupine, u kojoj bi uz Općinu, kao nositelja projekta, bili i Ministarstvo kulture, Etnografski muzej u Zagrebu, Krapinsko - zagorska županija te Zagorska razvojna agencija.

- Pokušat ćemo projekt prijaviti na neki od natječaja u budućoj financijskoj omotnici EU-a - ističe načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, koji nam otkriva i kad ćemo ući u marijabistrički Muzej drvenih igračaka, koji je u svojoj ideji zamišljen kao svojevrsna kompilacija izloženih drvenih igračaka, licitara i muzeja za djecu. To je projekt u kojem možemo biti vrlo kreativni i sigurni smo da ćemo imati nešto što nema nitko u okolici - zaključio je načelnik Milički za našu emisiju "Nepregledno blago".

U Mariji Bistrici, veliki drveni konjić i licitarsko srce koje su postavljene na Trgu pape Ivana Pavla II., dio su kolekcije predimenzioniranih igračaka koje krase bistrički trg. A sve je to uvod u budući Muzej drvenih igračaka i licitara.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici