Hrvatski radio

Radio Sljeme

Muzej Mimara virtualnom izložbom obilježava 35. obljetnicu

17.07.2022.

10:52

Autor: HRT Radio Sljeme/VJR

Pročelje Muzeja

Pročelje Muzeja

Foto: S.B. / HRT Radio Sljeme

Muzej Mimara otvoren je 17. srpnja 1987. na Rooseveltovu trgu 5 u Zagrebu, u za potrebe muzeja adaptiranom središnjem, istočnom krilu tzv. Školskog foruma sagrađenog 1895. U potresima u Zagrebu, a kasnije u Petrinji, Sisku, 2020. godine zgrada Muzeja je teško oštećena. No, usprkos tome što je muzej sada zatvoren djelatnici su s radom nastavili u kontinuitetu, te su se priredile i brojne značajne izložbe u virtualnom obliku rekla je ravnateljica Lada Ratković Bukovčan, dodavši kako virtualni svijet ima svoje prednosti, no ništa ne može zamijeniti susret s publikom. 


Fundus muzeja čini zbirka umjetnina koju je gospodin Ante Topić Mimara, kolekcionar, slikar i restaurator darovao hrvatskom narodu Ugovorom iz 1973. te proširio dodatkom donaciji 1986. godine. Muzej od od prvog dana je nezaobilazno središte kulture i edukacije. Uz stalni postav, muzeološka građa je bogata pa je to mjesto održavanja brojnih izložbi iz fundusa, izložbi najšireg spektra svjetske kulturne baštine i suvremene umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.