Hrvatski radio

Radio Sljeme

Muzej naivne umjetnosti na novoj lokaciji?

06.03.2018.

15:33

Autor: Mia Majić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Predstavljen je prijedlog projekta nove zgrade gdje bi se smjestio muzej naivne umjetnosti. Naime, riječ je o prijedlogu koji bi trebao pokrenuti inicijativu za dugoročnim smještajem spomenutog muzeja, a kako su potvrdili njegovi inicijatori radi se o prostoru Vranicanijeve poljane.

Prvi muzej naivne umjetnosti u svijetu koji je na Gornjem Gradu otvoren davne 1952. godine već godinama se bori s malim izložbenim prostorom u kojem je smješten sadržaj muzeja. Novi prijedlog je kao zamjenu postojeće lokacije ponudio Vranicanijevu poljanu, a kako tvrdi bivši ravnatelj muzeja Vladimir Crnković to je tek pokušaj da se javnost senzibilizira o postojećem problemu. Potrebno je uopće potvrditi želi li Hrvatska jedan takav muzej na tom prostoru što znači da se treba dodatno konzultirati s arhitektima i urbanistima i tek kad se ti problemi riješe onda se treba odlučivati na političkoj razini, naglasio je Crnković.

Izgradnjom novog muzejskog kompleksa riješio bi se problem praznog prostora na Vranicanijevoj poljani, a zašto je to arhitektonski i urbanistički idealno rješenje objasnio je arhitekt Mario Pehnec. Prijedlog projekta je da se sve bazira na podzemnoj arhitekturi, da je ozelenjena fasada i da će minimalni arhitektonski zahvat biti stakleni paviljon, istaknuo je.

S obzirom na to da je muzej naivne umjetnosti jedan od najposjećenijih muzeja likovne umjetnosti u našoj zemlji, rješenje pitanja neadakvatnog prostora kojim trenutno raspolaže, tvrde pokretači inicijative, od velike je važnosti za budućnost muzeja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.