Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Bundeku održani "Dani balkanske ljubavi"

24.08.2013.

18:57

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šesti susret Lige antifašista jugoistočne Europe, održan je na Bundeku pod nazivom "Dani balkanske ljubavi". 200-ak okupljenih iz svih država bivše Jugoslavije uživalo je u druženju uz ikonografiju i glazbu bivše države.

Mi nismo revolucionari, jer nemamo namjeru mijenjati svijet, niti kontrarevolucionari, jer ne namjeravamo ništa rušiti, nego antifašisti Jugoistočne Europe koji žele sačuvati vrijednosti antifašizma na ovim prostorima, poručeno je, među ostalim, sa susreta.

"...Svima onima koji misle da je balkanska ljubav nepovratna prošlost kažemo da nisu u pravu, jer je ona naša zajednička vizija za budućnost..." - poručio je predsjednik Lige antifašista Hakija Abdić.

Prema njegovim riječima, ideje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita nikada neće postati prošlost i kad-tad će biti budućnost naroda u regiji.

Počasni predsjednik SABA RH Stjepan Mesić ustvrdio je kako su:

"... neki u ovoj zemlji uvođenje demokracije i političkog pluralizma shvatili kao bjanko-mjenicu za odricanje od antifašizma i njegovo demoniziranje...Antifašizam se izjednačava s komunizmom, a komunizam se proglašava jednakim zlom kao fašizam..rekao je Mesić, dodavši kako se prešućuje činjenica da su hrvatski partizani imali svoj Glavni štab i da su se borili pod hrvatskom trobojnicom te su nerijetko imali i vojne svećenike.

"...Njih se, naravno, u Crkvi prešućuje, kao što se prešućuje i činjenica da je legendarni vođa NOB-a Josip Broz Tito bio Hrvat..." naglasio je Mesić napomenuvši također kako se u javnosti plasiraju sulude priče o njegovu podrijetlu.

Neistina je, kazao je Mesić, i činjenica da su svi antifašisti bili komunisti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je, u ime pokrovitelja manifestacije, kako antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek.

"...Zagreb se ponosi svojim antifašističkim i slobodarskim pokretom..." rekao je gradonačelnik Bandić.

Zauzeo se i za to da mlade generacije saznaju povijesnu istinu o strahotama Drugoga svjetskog rata bez prekrajanja i dopisivanja novije povijesti, prenosi Hina.

Druženje na Bundeku proteklo je u znaku slika bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, autentičnih kapa s petokrakama, poruka te partizanskih pjesama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.