Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Bundeku svečano postavljena Puškinova bista

06.06.2016.

19:18

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brončana bista velikana ruskog pjesništva i književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina postavljena je u budućoj Aleji pjesnika u parku Bundeku. Svečano je otkrivena u povodu 217 godina Puškinova rođenja i Međunarodnog dana ruskog jezika.

Bistu su svečano otkrili gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov i predsjednik Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku Oleg Volovik.

Bandić je rekao kako su godinu dana čekali da se na Bundeku postavi bista jednog od najvećih ruskih pjesnika i književnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. Podsjetio je da je prije deset godina otvarao Bundek, a danas u budućoj Aleji pjesnika "instaliraju Puškina". Kujemo prijateljstvo Sankt Petersburga i grada Zagreba i kulturnu suradnju koja je na jednoj zavidnoj razini, istaknuo je Bandić. 

Najavio je kako će polovicom lipnja otići u Moskvu dogovoriti sa svojim kolegom da se u glavnom gradu Ruske Federacije još ove godine ili najkasnije početkom iduće postavi bista Jurja Križanića, hrvatskog svećenika, teologa, pisca, jezikoslovca, glazbenika, političara te zagovornika crkvenog i slavenskog jedinstva.

Ta razmjena pjesnika s hrvatske i ruske strane neka bude samo jedan mali prilog ili jedna simbolična gesta boljoj suradnji između glavnog grada Ruske Federacije - Moskve i grada Zagreba i prijateljskog grada Sankt Petersburga i grada Zagreba, poručio je Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.