Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Bundeku vatreni spektakl s 2500 projektila

13.06.2016.

13:28

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 17. do 19. lipnja na desnoj obali Save u parku i na jezeru Bundek održat će se 16. Međunarodni festival vatrometa, na kojem će nagrađivani i maštoviti pirotehničari svijeta pokazati svoje umijeće i zagrebačko nebo osvijetliti sa čak 2500 projektila.

Organizatori na ovogodišnjem festivalu očekuju nekoliko desetaka tisuća posjetitelja koji će moći uživati u nadmetanju hrvatskog tima iz Mirnovca s ekipama iz Italije i Poljske, specijaliziranih za izvođenje velikih javnih vatrometa. 

Talijanski tim Scarpato Pirotecnica poznat je po svom vatrenom cvijeću na nebu koje osvjetljava noć i razbija mrak, dok je obiteljsko poduzeće Surex iz Poljske, dobitnik brojnih nagrada na svjetskim natjecanjima, prepoznato po piro-glazbenim vatrometima. 

Vatrometi će trajati 10 minuta. Kako bi se natjecanje dodatno "začinilo“, ove godine svaka ekipa ima projektni zadatak u trajanju od tri minute, zadanu temu na koju će morati pokazati svoje piro-glazbeno umijeće - pjesmu Ive Robića "Tebi, grade moj". Pobjednika festivala bira publika uz pomoć glasačkih aparata postavljenima na Bundeku.

Tijekom sva tri dana festivala osiguran je glazbeni program uz nastupe hrvatskih izvođača - Kiće Slabinca, Crvenu jabuku i Željka Bebeka. Osim glazbenog programa, Mirnovec je pripremio i zabavni sadržaj za klince - svakoga se dana u 22 sata priprema "baby vatromet", a tu je i lunapark.

I ove je godine u sklopu festivala organizirana akcija prikupljanja novčanih sredstava za pomoć udrugama "Krijesnica" i "Veliko srce malom srcu". Od svake lanterne prodane na festivalu organizator će odvojiti pet kuna i donirati udrugama. Prošle je godine na taj način svakoj udruzi uplaćeno 4.728 kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.