Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na crnom tržištu nove gradske vrećice za smeće upola jeftinije

26.09.2022.

15:53

Autor: Radio Sljeme

ZG plave vrećice za otpad

ZG plave vrećice za otpad

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Samo tjedan dana nakon što su u prodaju u zagrebačkim trgovinama puštene nove plave vrećice za miješani komunalni otpad, na crnom tržištu su se pojavile po znatno nižim cijenama. Zagrebački holding sada gubi novac, a tko je za to kriv - još se ne zna.

Nude se u oglasniku i na tržnicama, uživo i putem interneta - plave vrećice od 10, 20 i 40 litara, čini se, cure sa svih strana. Ako su krivotvorene, radi se o kršenju Zakona o intelektualnom vlasništvu, jer je Zagrebački holding zaštitio dizajn vrećica. Komentirala je to, za naš radio, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Romana Matanovac Vučković.


- Nitko ne smije povrijeđivati industrijski dizajn tih vrećica na način da radi svoje vrećice ili da neovlašteno na drugi način iskorištava taj dizajn. Tako da nije preporučljivo građanima koristiti niti kupovati takve vrećice, a još je manje preporučljivo distribuirati takve vrećice na tržnicama. -


Moguće je i da nisu krivotvorene nego ukradene tijekom proizvodnje, ili da ih je tvrtka od koje je Grad Zagreb naručio određen broj vrećica, na svoju ruku izradila mnogo više. Treća je mogućnost daljnja preprodaja vrećica koje je Holding podijelio građanima ili mjesnim odborima.


- Ako su vrećice dane bez naplate onda, obično, na tom uzorku piše "nije za prodaju" ili "not for sale". Tada činite prekršaj ako dalje te vrećice prodajete - rekla je Matanovac Vučković.


Nažalost, Grad se u tome nije zaštitio jer na besplatnim vrećicama nismo uspjeli pronaći oznaku „nije za prodaju". Tko je, dakle, kriv, tek treba utvrditi, no u svakom slučaju to je dokaz da novi sustav u početku ima velikih nedostataka, istaknuo je gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.


- To bi strahovito moglo dovesti u pitanje sam sustav vrećica odnosno prihode Čistoće koji se očekuju od prodaje službenih vrećica. -


Dok ih se na crnom tržištu može lako pronaći, u trgovinama je potražnja premašila ponudu, rekla nam je slušateljica u emisiji Komunalije. Vrećice od 10 litara na policama nema već neko vrijeme.


Iz Holdinga su nam odgovorili da će se radi zaštite od krivotvorenja koristiti svim raspoloživim pravnim sredstvima, a građanima preostaje biti na oprezu. Onome koga uhvate u neovlaštenoj prodaji ili kupnji, policija vrećice može oduzeti i dodatno ga kazniti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.