Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Črnomercu prosvjed zbog reciklažnog dvorišta

26.09.2020.

13:57

Autor: Nikolina Devčić

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Stotinjak građana okupilo se u Ulici Črnomerec 94 na prosvjedu zbog mobilnog reciklažnog dvorišta koje je ondje niknulo. Smatraju da je postavljeno na neprimjerenu lokaciju, usred naselja na samoj autobusnoj stanici. Još uvijek prikupljaju potpise za peticiju kojom otpad žele maknuti iz susjedstva.

Građani su do sada prikupili više od 350 potpisa u petiicji koju će predati gradskim vlastima. Žele da se reciklažno dvorište u Ulici Črnomerec, koje još nije službeno ni otvoreno - premjesti.

"Kad se male ruke slože disati se može", "Črnkas ajmo dobit ovi tekmu" - samo su neke od poruka s tranparenata na obližnjim zgradama koje su dobile neželjenog susjeda. Nalazi se na samom zavoju uske prometnice, a ulaz je s autobusne stanice. 

- Ovdje gravitiraju djeca iz svih ovih ulica, to je par stotina djece dnevno koja ovuda prolaze. Kad krene dovoženje otpada kamo će se oni koji čekaju autobus na stanici skloniti? - upitao je jedan od zabrinutih građana, starosjedilac Mladen Salajster. Kaže da nije protiv recikliranja, ali da u naselju postoje bolje lokacije.

- Strašno nas ljuti da u našoj blizini 800 metara zračne linije postoji stara ciglana gdje se to može smjestiti - dodaje Salajster.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec Josip Jelić uvjerava da je to rješenje privremeno. Spominje druge dvije lokacije.

- U dogovoru s gradonačelnikom idemo u ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na originalnim lokacijama koje je predložilo Vijeće gradske četvrti. Radi se o Gradišćanskoj ulici iza Doma zdravlja prema Franku uz željezničku prugu, a druga alternativna lokacija je južno od Ilice kod bivše tvornice Grafokarton. 

Građani Črnomerca poručuju da ne odustaju od borbe, za sada peticijom i mirnim okupljanjem, no spremni su i na ozbiljnije prosvjede.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.