Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Cvjetnom održana akcija "Dan crvenih haljina"

01.02.2023.

13:03

Autor: Radio Sljeme

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Na trgu Petra Preradovića održana je javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" a sve kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

Osim preventivnih pregleda građani mogu utvrditi i osobni rizik od moždanog udara.


Prva kampanja "Dan crvenih haljina - "Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.


Simbol kampanje je crvena haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja ali i upozorenja. Osim što žene češće od muškaraca imaju moždane udare čak i simptomi mogu biti drukčiji i atipični.


Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.


Akciju organiziraju Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.