Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Cvjetnom trgu obilježava se Dan dojki

29.09.2018.

12:01

Autor: Mario Mihaljević

Grgur Zucko/PIXSELL

Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči mjeseca listopada, koji je tradicionalno posvećen ženama koje se bore protiv raka dojke, Hrvatska liga protiv raka na Cvjetnom trgu organizira Dan dojki i Bra day. Cilj ove javnozdravstvene akcije je educirati žene o tome kako sačuvati zdrave dojke, te kako najbolje izliječiti oboljele dojke.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je prije svega educirati žene o tome kako sačuvati zdrave dojke, zatim kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene da imaju mogućnost rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka.

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan podizanja svijesti o rekonstrukciji dojke) prvi put je obilježen u Kanadi prije pet godina. Inicijalni koncept osmislio je kanadski plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine. Dr. Brown zalaže se za multidisciplinarni timski pristup svim bolesnicama s rakom dojke, a koji okuplja liječnike svih specijalnosti uključenih u dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo ovakav sveobuhvatan timski pristup može dovesti do ispravne odluke za svaku oboljelu ženu od raka dojke i osigurati joj odgovarajuću medicinsku njegu i skrb.

Iako nam statistika ne ide u prilog, i sve je više novooboljelih žena od raka dojke u Hrvatskoj, prema najnovijim podacima novooboljelih žena ima 2.700, a 1.100 žena na žalost umrle od raka dojke. Pozitivna je vijest da se tom problemu pristupa sve bolje i sve cjelovitije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.