Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:16 / 02.06.2018.

Autor: Čarles Gržinić

Na Cvjetnom trgu održano 5. to izdanje akcije "Oživi me"

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

U organizaciji zaklade "Hrvatske kuće srca " , studentske udruge Steep i našega grada na Cvjetnom trgu danas se održalo peto izdanje manifestacije "Oživi me". Građani su se educirali o kardiopulmonalnom oživljavanju te o postupku pružanja prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta i vanjskog krvarenja.

Gužva , puno dobre volje i želja da se nauči vidjela se kod naših sugrađana koji su se na Cvjetnom trgu u velikom broju uključili u edukativni program akcije "Oživi me". Nakon vježbanja na šest lutaka svi su se složili da su sada upoznati s onim što im je do dolaska na Cvjetni trg sigurno bio problem.
U Hrvatskoj znanje o postupku oživljavanja posjeduje svega 10 % stanovništva. Cilj akcije je educirati što više građana kako pomoći osobi koja doživi zatajenje srca. Kako bi izbjegli utrku s vremenom , masažu prsnoga koša i umjetno disanje evo što savjetuje koordinatorica akcije "Oživi me" doktorica Ivana Portolan Pajić.

"Oni koji uzimaju terapije to dolaskom visokih temperatura moraju i nastaviti. Nužno je piti dosta tekućine , te se od sunca zaštiti adekvatnom odjećom koja će čuvati kožu. Pored toga kod svakog izlaska treba imati kapu i naočale. Uz boravak u rashlađenim prostorama , izlazak na sunce treba izbjegavati od 10 do 17 sati".

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umire od iznenadnog srčanog zastoja nšto čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Zato je znanje o postupku oživljavanja važno naučiti i uvježbati jer žrtve mogu biti i osobe koje do sada nisu ni od čega bolovale.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.