Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Dan oružanih snaga "Krila oluje" preletjet će preko Jaruna

26.05.2019.

10:35

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu 28. obljetnice osnutka Hrvatske vojske, odnosno Dana Oružanih snaga i Dana Kopnene vojske, državni vrh položio je vijence na Mirogoju, a tijekom dana u središtu grada i na Jarunu Hrvatska vojska održat će bogat program.

Kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, vijence su, između ostalih položili ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov.

Hrvatska vojska je stvorena u Domovinskom ratu, ali mislim da danas isto nastavljamo tradiciju naših branitelja i mislim da smo moćni, respektabilni i mi smo danas jamac mira i sigurnosti u našoj Hrvatskoj - rekao je Krstičević.

Hrvatska vojska ide svojim tijekom dalje zahvaljujući povećanom proračunu i, prije svega, ljudima. Mi postojeće sposobnosti čuvamo, dograđujemo i ovim projektima koje razvijamo te nabavkom nove opreme i modernizacijom, povećat ćemo određene sposobnosti Hrvatske vojske. Naša vojska je bila i bit će jamac sigurnosti za sve građane Republike Hrvatske i za njezinu teritorijalnu cjelovitost i integritet - istaknuo je Šundov.

U središtu Zagreba program će započeti koncertom Orkestra Hrvatske vojske koji će se održati na Zrinjevcu u 12 sati te na Trgu Petra Preradovića u 12 i 45. Posebno zanimljiva bit će ceremonija Velike smjene straže na Trgu Sv. Marka u 13 sati, a u 13 i 15 građani će onde moći vidjeti i vojno-akrobatsku vježbu Počasno-zaštitne bojne. Nakon toga, od 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji, a Orkestar Hrvatske vojske održat će prigodni koncert. 

A na Jarunu, uz cjelodnevnu izložbu naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske koja traje od subote, za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13 i u 17 sati. Središnja svečanost će ondje započeti u 18 i 30, kad je na programu ispaljivanje počasnih plotuna, padobranski skokovi, atraktivni vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, pokazna vježba Hrvatske vojske te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila oluje".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.