Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Europski dan logopedije savjeti za roditelje

07.03.2016.

14:06

Autor: N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod sloganom "Sve je komunikacija - logopedi imaju ključ" - obilježava se Europski dan logopedije. U šest gradskih vrtića danas se provodi procjena govornih mogućnosti djece, a roditeljima je omogućeno besplatno savjetovanje.

Osnovno pitanje koje roditelji postavljaju jest - kako i u kojoj dobi procijeniti da se djetetova komunikacija ne razvija onako kako bi trebala? Logopedica Ivanka Karačić pojašnjava da se u vrlo ranoj dobi može primjetiti da dijete ne reagira na zvukove ili da nema vizualni kontakt. Kasnije treba obratiti pozornost na neke druge stvari.

Ako ispuštaju puno glasova u izgovoru pojedinih riječi, ako je rječnik siromašan, ako je rečenica jednostavna, ako dijete nema nekog kontinuiranog napretka u svojem govoru ili ako primijete pogoršanje. Što se tiče onih glasova koji roditelje najviše zanimaju, a to je glas R, negdje do 4 i pol godine trebao bi biti usvojen. Glas L i malo ranije.

Logopedi danas provode procjenu jezično-govorno-glasovne komunikacije djece rane i predškolske dobi, te procjenu predvještina čitanja. No, prezentirali su igre i materijale za poticanje razvoja komunikacije. Jedna od njih je "pronađi rimu" kojom su se zabavljala djeca u vrtiću Petar Pan. 

Roditelji bi ovakve korisne igre trebali što češće organizirati i kod kuće jer je vrlo važno pratiti razvoj govora djeteta - ističe logopedica Karačić. Oni koji danas neće stići na besplatno savjetovanje o svemu se mogu informirati na internetskoj stranici Hrvatskog logopedskog društva. Inače, to društvo sutra organizira i stručnu tribinu pod sloganom "Sve je komunikacija - logopedi imaju ključ."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.