Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Europskom Trgu počeo Europski tjedan

07.05.2016.

20:47

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je počelo središnjom proslavom naziva "EU" piknik - koju su otvorili zbor Zvjezdice i predstavnici već tradicionalnih organizatora - Predstavništva Europske komisije, Ureda za informiranje Europskog parlamenta, resornog Ministarstva te veleposlanstva Nizozemske-zemlje predsjedateljice EU-a.

Odlučili smo proslaviti Dan Europe (9. svibnja) ove subote, da zajedno napravimo piknik, da se prisjetimo gospodina Schumana koji je prije 66 godina počeo veliki projekt koji još traje, a jedinstven je u povijesti čovječanstva - istaknuo je voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević obraćajući se okupljenima na proslavi.

Upravo 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije.

Nizozemska veleposlanica Ellen Berends najavila je, među ostalim, i jednu ovogodišnju posebnu aktivnost - Orange Bike Ride. 

Orange Bike Ride dio je "Europskog biciklističkog izazova", a svrha mu je promicati održive načine prijevoza i motivirati što više građana na ekološke načine kretanja gradom, u ovom slučaju biciklom. Izazov traje od 1. do 31. svibnja, a pobjednik je grad koji skupi najviše kilometara razmjerno broju stanovnika. U izazovu sudjeluju pojedinačne osobe, ali se natječu za grad u kojem žive.

Središnju cjelodnevnu proslavu zatvara koncert Soul Fingersa i Marka Tolje s početkom u 21.00h.

Europski se tjedan također svečano obilježava diljem Hrvatske u organizaciji 13 informacijskih centara Europe Direct te 4 Europska dokumentacijska centra.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.