Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Jarunu kupanje moguće samo na dva jezera?

08.05.2018.

13:12

Autor: Mia Majić

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što su rezultati istraživanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar pokazali da kakvoća vode na tri jarunske plaže nije zadovoljavajuća, jučer je to svojom odlukom usvojila i Gradska skupština pa bi se u predstojećoj kupališnoj sezoni na Jarunu moglo kupati na samo dvije lokacije

Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade na Jarunu nisu pogodni za kupanje budući da je kakvoća vode na tim jezerima još prošle godine ocijenjena kao nezadovoljavajuća, stoji u izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Međutim, situacija se popravlja ako je suditi prema tvrdnjama voditeljice Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda Sanje Tolić. Ovog trenutka je uredu, iako kupališna sezona još službeno nije počela, ali Zavod je uzeo službene uzorke sa svih pet plaža na Jarunu i svi uzorci su bili izvrsne kakvoće, potvrdila je Tolić. 

Sugrađani su različitih razmišljanja o tome i bez obzira na preporuke neki će se ipak kupati kako tvrde. Ja ću se kupati, kupao sam se prije, kupat ću se i sada i ne smeta mi što kažu, tvrdi jedan. Ja se nisam kupao niti hoću, ali smatram da bi trebalo staviti upozorenje o kakvoći vode zbog turista, dodao je drugi.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kakvoća vode na svim plažama na Jarunu je i više nego zadovoljavajuća, no ako je suditi prema gradskoj odluci, kupačima na Jarunu dolaskom vrućih ljetnih dana preostaju plaže na Otoku Trešnjevka i Otoku veslača, a na preostale tri plaže kupat će se na vlastitu odgovornost. Hoćete li se kupati ili ne, odlučite sami!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.