Hrvatski radio

Radio Sljeme

16:38 / 13.06.2022.

Autor: Magdalena Pongrac

Na jesen 800 mjesta više za vrtićance, ali ne od 1. rujna

Djeca u vrtiću

Djeca u vrtiću

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Nedostatak od 1770 mjesta u gradskim dječjim vrtićima i dalje je gorući gradski problem. Kad se tome pridodaju djeca koja će na jesen navršiti godinu dana i steći uvjete za upis, a potencijalno i djeca roditelja-odgojitelja, broj se penje na gotovo 10 tisuća djece za koje u vrtićima nema mjesta. Zamjenica gradonačelnika uvjerava da vlast čini sve što je u njezinoj moći da poveća broj upisnih mjesta.

Upisnih mjesta u dječjim vrtićima na jesen bi trebalo biti za 800 više nego prošle godine - umiruje zabrinute roditelje zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. No, to se neće dogoditi do 1. rujna nego će se kapaciteti povećavati postupno:


- Ja namjerno ne inzistiram na 1. rujna jer smatram da je roditeljima izuzetno važno da se otvori mogućnost i 1. listopada, studenog i prosinca. Važno je imati informaciju da nije samo 1. rujna ključni datum nego da Grad radi sve što može da ove godine, tijekom pedagoške godine, svaki mjesec otvaramo dodatne kapacitete.


Kaže i kako je u tijeku postupak žalbe, nakon kojeg se u pravilu u vrtiće upiše više djece.


- Prošle godine u žalbenom roku upisano je 823 djece. Istovremeno, cijeli niz je aktivnosti u tijeku oko povećanja broja mjesta u gradskim vrtićima na jesen.


U planu je, tako, izgradnja novih vrtića, prenamjena mjesnih odbora i zakup novih prostora. No, to neće spriječiti da vrtićke skupine i ove godine budu prenapućene. Takvo su stanje, kaže Dolenec, naslijedili od bivše vlasti, a dugoročni im je cilj doći do državnog pedagoškog standarda.


- Moram reći da će, vjerojatno, i ove godine u ponekoj grupi biti jedno ili dvoje djece iznad standarda, ali cilj nam je, i vjerujem da možemo, tako povećati kapacitete da u nekoliko godina dođemo u potpunosti unutar standarda.


Nakon što završi rok za žalbe i vrtićke se skupine preraspodjele, red će doći i na upis djece ukrajinskih izbjeglica. Njih je zasada 31 i nijedno od njih, tvrdi Dolenec, neće ostati bez svoga mjesta u vrtiću.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.