Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na ljeto definiranje prostornog plana za projekt 'Manhattan'?

14.03.2019.

18:53

Autor: Krešimir Vešnik

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Da bi se projekt "Grad u gradu" ostvario, potrebno je uskladiti prostorno-plansku dokumentaciju. O tome se, između ostalog, govorilo na skupštinskom Odboru za prostorno uređenje. Gradske je zastupnike zanimalo kada će raspravljati o promijeni prostornog plana za taj projekt.

Podsjetimo, na podučju Zagrebačkog Velesajma i Hipodroma, točnije između Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, trebao bi se ostvariti projekt "Grad u gradu", poznatiji kao "Zagrebački Manhattan".

Tomislava Tomaševića iz stranke "Zagreb je naš" na Odboru za prostorno uređenje, zanimalo je kada će se raspravljati o promjeni prostornog plana za taj projekt ako je još u postupku promjena prethodno dogovorenog plana - Planira se gradnja na području Hipodroma, a to nije moguće, koliko je meni poznato, prema sadašnjem Generalno urbanističkom planu (GUP-u). Kada će biti promjena GUP-a s obzirom da smo mi već u postupku izmjena GUP-a, a izmjene vezane za Hipodrom nisu bile na tadašnjoj raspravi? Zanima me dinamika izmjena GUP-a s obzirom na to da je gradonačelnik u prosincu rekao da se u svibnju očekuje da se izmjene GUP-a, koje su bile na javnoj raspravi u rujnu 2017., nađu na dnevnom redu Gradske skupštine - istaknuo je Tomašević.   

- To je prostor koji je prije desetak godina Grad Zagreb odredio kao prostor od strateškog gradskog interesa - odgovorio je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada, Ivica Rovis - Kako je gradonačelnik i najavio GUP će se pojaviti na Skupštini tijekom ovog ljeta, ne definirajući unaprijed je li to šesti, sedmi, osmi ili deveti mjesec, već kada se stvore preduvjeti. Bit će u redovnoj proceduri bez ikakvih hitnosti tako da Vam na odborima možemo jasno i transparentno prikazati sve izmjene i dopune koje se očekuju. Moram napomenuti da je sukladno današnjem, važećem GUP-u taj prostor označen kao prostor gradskog projekta. Prostor Hipodroma je po namjeni zona rekreacije sa gradnjom što znači da je moguće izgraditi jako puno sadržaja. Prostor Velesajma je u poslovnoj namjeni i dopušta ogromnu izgradnju bez nekih kvalitativnih ograničenja same gradnje - zaključio je Rovis.

U tijeku je još cjelokupni pregled materijala pa će se onda odlučiti je li uopće potrebna ponovna javna rasprava o izmjeni GUP-a za projekt, rečeno je na sjednici Odbora za prostorno uređenje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.