Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Međunarodni dan žena prosvjedi i povorke

08.03.2016.

08:44

Autor: N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan žena pa se diljem zemlje očekuje niz različitih događanja. Jedan od njih je i protestna povorka u 11 sati u organizaciji Ženske mreže Hrvatske te noćni marš u 18 sati koji je najavio niz nevladinih organizacija.

Ženska mreža Hrvatske organizira uličnu prosvjednu akciju u povodu Međunarodnog dana žena, pod naslovom "Ženama je dosta nepoštivanja i urušavanja prava!" Prosvjed počinje u 11 sati, okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle povorka kreće Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga bana Jelačića do Trga sv. Marka. Ondje će se u 12 sati održati program i izraziti nezadovoljstvo kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i najavljivanjem mjera i propisa koje, kako kažu, vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu. Svoje zahtjeve će predati Vladi.

Večeras u 18 sati najavljen je noćni marš niza nevladinih organizacija s okupljanjem u Parku kralja Petra Krešimira Četvrtog nakon čega će povorka krenuti prema Zrinjevcu.

Prosvjednu akciju Noćni marš - 8. mart organizira cijeli niz inicijativa i organizacija civilnog društva: Inicijativa Preuzmite odgovornost za ubojstva žena, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, HollaBack! Hrvatska, Ženska soba - Centar za seksualna prava, a akciju podržavaju: Centar za mirovne studije, BRID - Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, MAZ - Mreža antifašistkinja Zagreba, LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT', Centar za ženske studije, K-zona, Mreža mladih Hrvatske, Zelena akcija, Trans Aid, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, B.a.B.e., Direktna demokracija u školi, Zagreb Pride, Udruga za zaštitu prava zrelih žena.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.