Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na putu po Zagorju-Svetište Majke Božje Gorske

29.05.2022.

11:34

Autor: HRT Radio Sljeme

Jedna priča o starom Svetištu, vlč. Tomica Božiček i Vesna Jurić-Rukavina

Jedna priča o starom Svetištu, vlč. Tomica Božiček i Vesna Jurić-Rukavina

Foto: K.H./V.J.R / Hrvatski radio

Na jednom od brežuljaka ispod Ivančice u Hrvatskom zagorju, smjestilo se svetište Majke Božje Gorske, koje je već stoljećima odredište mnogih hodočasnika. Ovo svetište zanimljivo je i zbog povijesti i arheologije. Naime u tom malom svetištu pronađeni povijesni ostaci iz antičkog vremena, ali i krstionica iz 5.st. Koncem šestog stoljeća naseljavaju se pretci kajkavaca. Današnja crkva okružena je cinktorom koja ima oblik nepravilnog oktogona. S unutrašnje strane cinkture obješene su slike koje prikazuju brojna čudesa koje je učinila Majka Božja Gorska. Na slikama se spominju i mjesta iz kojih su dolazili oni koji su molili za ozdravljenje. Zanimljivo je kako su svi oslici puni zahvala za ozdravljenje nogu, no ima i jedna zahvala koja može čovjeka i nasmijati a riječ je o vinu. No i takva zahvala u vremenu kad se teško živjelo ima svoje objašnjenje.


Uslijed sveprisutne vlage slike nažalost propadaju. No, u tijeku su restauratorsko konzervatorski radovi, pa će nakon crkve i freske, unutarnje i vanjske doći na red.


Inače, Svetište je presvođeno križno - rebrastim svodom. U ulaznom dijelu nalazi se pjevalište na kojem su orgulje izrađene oko 1750.godine. Odlikuju se vrsnom izvedbom pozitiva i kučišta te vrlo jasnim „baroknim zvukom".


Barokni oltar krasi impresivni kip Majke Božje Gorske s djetetom. Lijevo od kipa, među stupovima, nalazi se sv. Lovro, desno sv. Juraj, a na krajevima: lijevo sv. Barbara, a desno sv. Katarina. U gornjem djelu nalazi se klečeća Marija koju okružuje sv. Trojstvo. Prije ulaska u svetište, lijevo i desno od trijumfalnog luka, nalaze se slike: lijevo slika sv. Katarine, a desno sv. Barbare.


Jedna od zanimljivosti u crkvi je oslikana dvorska luda koji predstavlja đavla. To je vrlo rijetko, kaže svećenik Tomica Božiček, župnik Župe sv. Ane u Loboru i čuvar Svetišta.


Sasvim smo sigurni da sve tajne Gore nisu još ni izbliza poznate i da nas čekaju još mnoga iznenađenja uz crkvu Majke Božje Gorske kao i niz drugih kapelica koje još uvijek odolijevaju zubu vremena. U podnožju Gore u crnogoričnoj šumi, u prekrasnom parku Zazidja, stoji zavjetna kapelica Sv. Antuna i njegov kip koje su sagradili Keglevići 1703. godine, usamom centru Lobora, na istoimenom trgu, nalazi se župna crkva Sv. Ane i nedaleko Loboru, u Petrovoj Gori nalazi se, kapelica Sv. Petra iz 13. stoljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici