Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Skupštinu upućeno 39 amandmana, među njima i tri zajednička SDP-a i platforme Možemo

05.12.2022.

13:28

Autor: Radio Sljeme

Predsjednik Skupštine Joško Klisović

Predsjednik Skupštine Joško Klisović

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Uoči sjednice Gradske skupštine koja zasjeda u četvrtak, zastupnici su uputili čak 39 amandmana na prijedlog proračuna za 2023-ću godinu. O svojim su prijedlozima jutros govorili SDP-ovci. 

SDP će pred zastupnike samostalno s 4 amandmana. Među njima je i onaj kojim traže više novca za izgradnju novih domova za umirovljenike. Stanovništvo grada sve je starije, a 11 gradskih, 27 privatnih i 27 obiteljskih domova nije dovoljno, ističe SDP-ov predsjednik Skupštine Joško Klisović.


- Tražimo 15 tisuća eura za onaj prvi korak koji je potreban, a to je izrada projektne dokumentacije i sve one pripremne radnje kako bi se jednog dana izgradio dom za starije. Prioritetna je izgradnja doma za starije u zapadnom dijelu grada, gdje su takvi kapaciteti iznimno niski - naglašava Klisović.


Traže SDP-ovci i 20-ak milijuna kuna za rast novčanih naknada umirovljenicima, ali i za božićnice osobama s invaliditetom. Tu je i oko milijun kuna za sanaciju jezera Jarun te 20-ak milijuna kuna za redovito održavanje škola i vrtića. Među zajedničkim prijedlozima SDP-a i kluba Možemo je i onaj o povećanju neto satnice pomoćnicima u nastavi na 35 kuna. Zanimljivo, slično je prije nekoliko tjedana predlagao i MOST, no skupštinska većina to je tada odbila. Vladajući će pred zastupnike i s prijedlogom povećanja sredstava za sprječavanje menstrualnog siromaštva, istaknula je SDP-ova zastupnica Davorka Moslavac Forjan


- Želimo osigurati otprilike 500 tisuća kuna odnosno 65 tisuća eura koje ćemo potrošiti na pilot projekt suzbijanja menstrualnog siromaštva. Ovaj novac iskoristit ćemo da pronađemo optimalan način distribucije menstrualnih potrepština. Vidjet ćemo hoće li to biti dispenzeri koji se mogu raditi u našoj gradskoj ustanovi URIHO, hoće li to biti vaučeri ili neki drugi način distribucije. Dio sredstava ćemo uložiti i u edukacijske module o menstruaciji općenito jer je to još uvijek tabu tema kod nas. Ti edukacijski moduli provodit će se u sklopu postojećih edukacijskih programa koje provode liječnici školske medicine - navodi SDP-ova gradska zastupnica. 


Što se tiče obnove koalicijske suradnje između SDP-a i Možemo, Klisović tvrdi da bi pregovori trebali početi do kraja ove godine.


- Pregovore ćemo voditi bilateralno, a ne preko posrednika odnosno medija. Tu smo lekciju naučili, i jedni i drugi. To je minimum korektnosti koju očekujemo od druge strane, a toga ćemo se držati i mi - naglasio je Kilsović. 


Poručio je da su u gradskom SDP-u zadovoljni Brankom Kolarićem na mjestu v.d. šefa te da on zasad ostaje na toj poziciji do redovitih unutarstranačkih izbora.   

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici