Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na snagu stupio novi model naplate i prikupljanja otpada

01.10.2022.

14:57

Autor: Ivan Hlupić / Radio Sljeme

podzemni spremnici za otpad

podzemni spremnici za otpad

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

U Zagrebu je danas započela primjena novog modela prikupljanja i naplate odvoza komunalnog otpada. Promjena je najprimjetnija u središtu grada gdje će građani umjesto u spremnike, otpad u posebnim vrećicama odlagati na ulicu. Jutros je u središtu grada otvoren i prvi podzemni spremnik za otpad.

Prvu plavu "ZG vrećicu" za miješani komunalni otpad u novi podzemni spremnik na uglu Gundulićeve i Masarykove ubacio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Do proljeća u užem središtu grada planira ugraditi oko 50 takvih spremnika. Dok se to ne učini, većina stanovnika centra će svoj otpad u vrećicama odlagati na javne površine, počevši od danas, i to isključivo između 20 i 22 sata, pojasnio je Tomašević.


- Građani mogu isključivo u ZG vrećici odložiti miješani komunalni otpad pored ulaza, uz fasadu, da što manje smeta za prolaz, rekao je Tomašević.


Cilj promjena koje će idućih mjeseci zahvatiti sve dijelove grada povećanje je količine odvojeno prikupljenog otpada i naplata po modelu "onečišćivač plaća":


- Ja vjerujem u ovaj grad , vjerujem u građane i vjerujem da možemo dostići europske standarde, smatra gradonačelnik.


Zagrepčani su podijeljenih mišljenja, dok jedni smatraju da sustav nije pripremljen za promjene - drugi poručuju, prilagodite se životu u gradu.


A novih plavih vrećica kojima će Zagrepčani plaćati varijabilni dio cijene odvoza otpada već nedostaje u trgovinama. Pogotovo onih najmanjih, od 10 litara. Tomašević je poručio da će sve vrećice biti dostupne građanima, a osvrnuo se i na komentare o njihovoj lažno deklariranoj litraži.


- Fake news. Svatko može uzeti vrećicu, staviti ju u kadu i malo po malo nalijevati vodu u nju te tako provjeriti litražu, poručio je Tomašević.


Mnoge će stambene zgrade morati platiti postavljanje posebnih bokseva za spremnike otpada ako nemaju vlastitog prostora u koji ih mogu smjestiti. I to će utjecati na to da će brojni u Zagrebu, unatoč tome što možda i marljivo odvajaju otpad, u konačnici uslugu plaćati znatno skuplje nego do sad.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici