Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na svjetski dan mentalnog zdravlja objavljeno istraživanje o depresiji

10.10.2018.

11:53

Autor: Margareta Jozinović

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Svjetski je dan mentalnog zdravlja. U kući Europe danas je predstavljena publikacija rezultata istraživanja i prepoznavanja depresivnosti i spremnosti na pružanje podrške i pomoći. Istraživanje je provedeno na odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Namjera je  provjeriti kakvo je njihovo znanje i spremnost pomoći takvoj djeci. Rezultatima su zadovoljni rekla je psihologinja, Ljiljana Muslić. S jedne strane smo zadovoljni jer prepoznajemo što je to što im ubuduće trebamo dati, čak lakše prepoznati, a onda i kad prepoznamo kako tom djetetu pristupiti i što reći. Zbog toga su nam te informacije vrijedne jer je naša namjera temeljem tih rezultata napraviti jedan standardizirani edukativni program koji ćemo onda pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima i nadležnim isntitucijama za njihova usavršavanja.

Roditelji se, za savjet ili pomoć, mogu javiti i u Hrvatski Zavod za javno zdravstvo. Tamo imamo jednom tjedno ogledno savjetovalište za prvu psihološku pomoć. Anonimno i za prvi kontakt sa stručnjakom, dodala je Muslić.

U Hrvatskoj postoji i Mreža za javno zdravstvo koji imaju multidisciplinarne timove stručne za mentalno zdravlje gdje se svatko i bez uputnice može javiti sa bilo kojim problemom vezanim za mentalno zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.