Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Trešnjevci otvoren novi dječji park. U obnovu će uskoro i Remiza

26.11.2022.

13:58

Autor: Radio Sljeme

Novi dječji park u Ogrizovićevoj 42

Novi dječji park u Ogrizovićevoj 42

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Stanari Ogrizovićeve i okolnih ulica na Trešnjevci od danas imaju novi prostor za dječju igru. Usred betona niknula je nova zelena površina, dječji park u koji je uloženo oko pola milijuna kuna.

Struka odavno Trešnjevku smatra tipičnim primjerom urbanističkog kaosa, u kojem je beton gotovo potpuno zamijenio zelene površine. Nije ni čudo da svaka zelena intervencija u takav prostor oduševljava roditelje, ali i njihovu djecu. Devetogodišnja Leona sretna je što je u blizini svog doma dobila novo mjesto za igru na zraku.


- Jako mi se sviđa ovaj park jer ima jako puno prostora za različite aktivnosti. Najviše mi se sviđa što park ima travu, stabla i razne biljke, koje ne znam kako se zovu - ispričala nam je Leona koja je u park stigla u društvu mame, koja bi rado vidjela više ovakvih površina. Slaže se s njom još jedna mama, Antonija čija kćer ide u obližnju osnovnu školu.


- Definitivno pozdravljam ovakve projekte i akcije. Djeci je neophodno biti na zraku, a s obzirom da smo okruženi betonom malo je prostora gdje djeca mogu slobodno trčati i skakati. Apsolutno želimo što više ovakvih otvorenih zelenih površina - napominje. 


Da u nekim dijelovima Zagreba kronično nedostaje zelenih površina i dječjih parkova slaže se i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, koji je jutros stigao na otvorenje dječjeg parka u Ogrizovićevoj ulici.


- To je prvi pravi mali, ali veliki park u ovom mandatu koji je napravljen doslovce iz betona. Dakle, ovdje nije bila riječ o prilagodbi postojećeg parka, već o izgradnji potpuno nove zelene površine u ionako preizgrađenoj Trešnjevci - ističe Korlaet, i sam svjestan da se betonizacija Trešnjevke odavno otela kontroli. Kaže da gradska uprava planira preokrenuti taj trend. 


- Mislim da će se negdje morati dogoditi nekakvo čišćenje, rušenje. Grad nije samo nova izgradnja već i razgradnja. Ima nekih mjesta gdje je vlasnik Grad, odnosno privatne osobe od kojih možemo otkupiti te površine. Upravo smo pokrenuli izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana gdje smo prioritet stavili na povećanje zelenih površina u gradu - naglasio je Korlaet. 


A jedno od tih novih zelenih površina trebalo bi biti i okretište Remiza. Projekt uključuje travnjak, drvored i sjenice za što će se povući europska sredstva, potvrdio nam je Korlaet koji obećaje da će Remiza postati "zelena" do kraja njihovog mandata. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici