Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:36 / 04.06.2018.

Autor: Čarles Gržinić

Na Trgu Kralja Tomislava počeli 13-ti" Dani zagrebačkih trešanja"

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima na Trgu Kralja Tomislava danas je otvorio 13 - te" Dane zagrebačkih trešanja". Iako se odlična trešnja može kupovati na svega tri štanda, interes kupaca za robom koja se kupuje kod provjerenih OPG – ova je velik.

Najpoznatije sorte zagrebačkih trešanja su Gemesdorfske sorte koje su se kod nas udomaćene pod imenima Hrušt, Burlat, Izabela i Bing. Sve ih odlikuje krupnoća, sočnost , hrkavost koja se zahtjeva i od 15 proizvođača s područja našega grada. Ove godine uzgoj je donio 400 tona zrelog ploda koji će dijelom, završiti na stolovima domaćih kupaca ali i u susjednoj Sloveniji.
Proizvođač i organizator manifestacije "Dani zagrebačkih trešanja" Zlatan Kljaković Gašpić naglasio je problem nedostataka radne snage:
"Ove godine s obzirom na bogat urod nedostaje nam radne snage da bi se sve moglo pripremiti za tržište. Kako domaće radne snage nema a one koja bi trebala doći iz inozemstva nema previše gotovo sam siguran da se sav urod neće moći pobrati."

U svakom slučaju proizvođači trešanja do kraja mjeseca bit će na svim važnijim punktovima grada. Iz dana u dan čekat će ih svježa i kvalitetna trešnja od koje se u kućnoj radinosti mogu pripremati džemovi i sokovi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.