Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na tribini "Zatvorimo Jakuševec" predstavljen ZEKO

08.04.2017.

13:03

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva tribina u nizu pod nazivom "Zatvorimo Jakuševec" održana je jučer u Jakuševcu na kojoj je predstavljeno i rješenje velikih problema - ZEKO, Zagrebački ekološki sustav za komunalni otpad. Organizirali su je Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga Eko Zagreb i Krizni eko stožer Zagreb.

Iz Udruga ističu kako ne postoji alternativa, već da je ZEKO, odnosno uspostava ekološkog sustava jedino rješenje - odvajanje prikupljenog otpada koji bi se potom sustavno obrađivao.  

Kao korisnik dobivate magnetsku karticu uz ugovor. U vreću određene boje odvajate određeni otpad: u bijelu papir, a u plavu boce. Tada otvarate sa karticom spremište, stavljate vreću s biootpadom u jedan kontejner, a u sve druge sve ostalo. To se vozio u sortirne centre gdje se vreće razvrstavaju, rekao je stručnjak za ekologiju i zbrinjavanje otpada, profesor Stanko Uršić. Dodao je kako bi uz ekološku i materijalnu korist, ZEKO omogućio i zapošljavanje oko 1000 osoba.

Ova tribina početak je akcije za zatvaranje smetlišta Jakuševec. Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec, Ratko Bedeković naglasio je kako su do sada nudili struku i rješenja, no za rješenja nije bilo političkog sluha.

Simbolično smo tribinu napravili na "mjestu zločina". Ovaj sustav je potreban građanima Zagreba, ali i građanima cijele Hrvatske jer nema alternative ako se ne želimo ugušiti u vlastitom smeću, dodao je Bedeković.

ZEKO bi trebao omogućiti pravdeno plaćanje odvoza otpada tako da građani plaćaju istu cijenu bez obzira koliko se reciklira, sortira i proizvodi smeća. Takav bi sustav podržali dvojica kandidata za gradonačelnika, Mostov Marko Sladoljev i kandidat platforme "Zagreb je naš", Tomislav Tomašević.

Na tribini je bilo riječi i o spalionici koja je egzistencijalna opasnost jer spaljuje otpad na temperaturi ispod 800 stupnjeva. Na taj način prozvodi kancerogene spojeve, a projektom ZEKO bi se to izbjeglo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.