Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Valentinovo posjetite zoološki vrt

09.02.2016.

10:57

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

ZOO vrt će u povodu Valentinova organizirati posebne obilaske pod nazivom "14 nijansi ljubavi" pri čemu će građani imati priliku vidjeti i prvo ovogodišnje mladunče Vrta - bebu smeđe alpake, a svi koji su posvojili neku životinju iz ZOO-a u proteklih godinu dana imaju besplatni ulaz.

 Zoološki vrt najavljuje kako će u subotu i nedjelju od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt krenuti vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive.

Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine.

Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka. Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini - u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca - brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce.

U ZOO-u kažu kako bi tukani mogli biti uzor i mnogim ljudima. "Jako ozbiljno shvaćaju život u paru - ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti - donosi joj darove, kljucka noge....".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.