Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Velesajmu od idućeg tjedna cijepljenje trećom dozom

15.10.2021.

17:12

Autor: Magdalena Pongrac

Slavko Midzor/Pixsell

Slavko Midzor/Pixsell

Foto: - / -

U ponedjeljak u našem gradu počinje docjepljivanje trećom dozom protiv Covida-19. Na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 6 trećom dozom cijepit će se ponedjeljkom i utorkom, i to nakon šest mjeseci od primanja druge doze, odnosno jedne u slučaju Janssen cjepiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke za primjenu treće i docjepne (tzv. booster) doze cjepiva protiv bolesti Covid-19. Prema tome:

- treća doza predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti osam tjedana nakon druge doze - to su osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom.

 - za ostale osobe, docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od primarne serije cijepljenja, a kako bi se produžilo trajanje zaštite

Treća doza preporučuje se korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odraslim osobama s invaliditetom te onima koji rade s takvim osobama; zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima; svim osobama u dobi 65 i više godina; svim osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama; svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti Covid-19.

Prvom i drugom dozom na Velesajmu može se cijepiti preostale radne dane u tjednu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.