Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Velesajmu otvorena izložba "Zagreb Većeslava Holjevca"

03.07.2023.

16:21

Autor: HRT Radio Sljeme

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca"

Izložba "Zagreb Većeslava Holjevca"

Foto: Igor Soban / PIXSELL

"Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963", izložba je o urbanističkoj viziji i arhitektonskim dosezima nekadašnjeg gradonačelnika. Kakve je sve urbanističke zahvate proveo Holjevac može se pogledati na Velesajmu o čijoj je budućnosti također bilo riječi. 

Ogroman tlocrt našeg grada na podu, a iznad njega prizori glavnih punktova u nastajanju, vizije Većeslava Holjevca. Tako je koncipirana izložba o ovome značajnom zagrebačkom gradonačelniku - Imate priliku vidjeti jedan segment njegovog djelovanja, njegovog života. Kroz istraživanja uvjerili smo se da je bilo teško biti Većeslav Holjevac u godinama o kojima govorimo - rekao je jedan od autora izložbe Hrvoje Klasić.


Izložba je otvorena radnim danom od 9 do 20, a subotom od 9 do 15 sati, u paviljonu broj 12 na Zagrebačkom Velesajmu. On je prvo što je izgrađeno tada s južne strane rijeke Save, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Otvoriti javnosti, integrirati u život grada, prenamijeniti, sada su pak planovi ove gradske uprave za budućnost Velesajma - Prije svega razmišljamo o kongresnom centru koji bi trebao biti na platou istočno od Velesajma, sjeverno od zgrade INA-e. Već smo ušli u razgovore i s ravnateljicom i sa Zavodom za prostorno uređenje oko programiranja tog kongresnog centra: koliko će biti velik; koliko će biti velik njegov prateći hotel, garaža, itd. Smatramo da je ovo dobro mjesto da se na ide dublje u grad nego da se gosti kongresa zadrže na ovom mjestu prije samog prijelaza rijeke - napomenuo je zamjenik.


A koji su rokovi? - Program za javni urbanistički natječaj bi trebao biti gotov kroz pola godine i onda bismo mogli raspisati natječaj i dobiti rješenje u onih idućih pola godine, a nakon toga ide izrada Urbanističkog plana uređenja. Voljeli bismo do kraja mandata imati plansku programsku osnovu za razvoj ovog prostora - zaključio je Korlaet.  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.