Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na velesajmu počeo dvodnevni, međunarodni 4. festival maslina u Zagrebu

23.02.2019.

14:55

Autor: Čarles Gržinić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

U organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta do sutra će se u Kongresnom centru na velesajmu održavati 4. festival maslina u Zagrebu. Maslinare i posjetitelje na otvaranju dana maslina u našem gradu, pozdravio je gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Na 4. festivalu maslina ove godine predstavilo se 250 ulja iz Hrvatske, Slovenije, bosne i Hercegovine te Crne Gore. U takvoj konkurenciji podjeljeno je 140 zlatnih, 40 srebrnih i 23 brončane medalje. Ostala ulja koja nisu dobila priznanje također spadaju u kategoriju djevičanskih i ekstra djevičanskih. Ni jedno od kušanih ulja daleko je od loše kvalitete koja se nudi u maloprodaji. Rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Srećko Gros te nastavio:

-Ovdje će se moći kušati 10 najboljih, proglašenih ulja. Posjetitelji će kroz kušaonice ulja doznati kako prepoznati i razlikovati dobra od loših ulja. Pored toga organizirane su i degustacije hrvatskih sireva. Koje vino i sir uvijek idu zajedno također će se moći saznati na velesajmu. O nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja govorit će kroz predavanja stručnjaci i znanatvenici-

Najviše medalja u Vodnjan nosi uljar Marijan Marijanović koji je za svojih pet različitih ulja dobio isto toliko medalja
Gradonačelnik Milan Bandić nakon što je festival otvorio, za 5. izdanje maslina u našem gradu, najavio je svoj ponovni dolazak ali ovoga puta i u ulozi uljara koji u tom poslu uživa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.