Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na Velesajmu već možemo primiti 1200 izbjeglica

17.09.2015.

19:12

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će do večeras do 20 sati na Zagrebačkom velesajmu biti pripremljen paviljon u kojemu će se moći primiti 1200 izbjeglica, a u sljedećih 48 sati bit će spreman prostor za još dvije tisuće ljudi.

"Hrvatska polaže ispit humanosti i solidarnosti, Grad Zagreb je tome svjedočio za vrijeme Domovinskog rata kada su bili u pitanju prognanici", rekao je za HTV gradonačelnik Bandić, koji je u četvrtak poslijepodne obišao prostore na Velesajmu, gdje se očekuje dolazak izbjeglica. "Hrvatska treba demonstrirati solidarnost i humanost na djelu, a Grad Zagreb treba prednjačiti u tome, on će odgovoriti i položiti ispit", istaknuo je.

Bandić je naložio da se sve službe u gradu stave u funkciju i da surađuju s državnim tijelima. Upitan kakav je odnos s državnim tijelima, Bandić je ustvrdio kako se predugo čekalo i improviziralo, jer se očekivalo da će nas mimoći izbjeglički val. "Prije deset dana sam rekao da nas neće mimoići i da moramo biti spremni", dodao je.

Pozvao je građane da, ako imaju mogućnosti, prime izbjeglice te najavio da će on već sutra u svojoj vikendici prihvatiti jednu obitelj. "To se može dogoditi bilo kome i u bilo kojem trenutku, budimo svi više humani, budimo više ljudi i solidarni", poručio je Bandić Zagrepčanima.

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, izvijestio je da je zadovoljavajuća situacija sa zalihama, već je spremno nekoliko tisuća boca vode koje se mogu dijeliti, tisuću suhih obroka, 2600 madraca, 40 WC-a, 6x6 kontejnera s tuševima, lavaboi za prati ruke, a u pripremi je i još jedan velesajamski paviljon. "Grad Zagreb već je mobilizirao 33 pripadnika Civilne zaštite, koji su otišli na ispomoć u Prihvatni centar Ježevo, no naš kapacitet je puno jači, možemo odraditi do sedam tisuća ljudi, ukoliko bude trebalo, a nadam se da neće trebati", rekao je. Ustvrdio je kako Zagreb jedini koncipiran prihvat 'kako Bog zapovijeda', no spreman je pomoći bilo kojem dijelu Hrvatske.

"Kada će htjeti nastaviti dalje, to će biti u nadležnosti MUP-a i PUZ-a, no do tada ćemo im pružiti maksimalno gostoprimstvo i da se svi odnose prema njima prijateljski kako se ne bi dogodilo da ih kao Mađarskoj zalijevaju vodom i stavljaju žice. Mi smo ovdje da ih primimo i pomognemo koliko možemo, znamo da nismo njihova zadnja destinacija, no želimo im olakšati na njihovom putu prema njima obećanoj zemlji", rekao je Kalinić.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako je za mogući smještaj migranata u pripravnosti Prihvatilište Kosnica s kapacitetom za prihvat 50 osoba, Hotel Porin s kapacitetom za prihvat 600 azilanata, Zagrebački Velesajam, dva paviljona u kojima je ukupno moguće zbrinuti 1500 do 2000 osoba te Ustanova za upravljanje sportskim objektima, odnosno dvije dvorane u kojima je moguće zbrinuti oko 800 osoba.

Pripremljena je sva logistika potrebna za prihvat i boravak migranata, kao i sve preventivne epidemiološko-sanitarne aktivnosti i sigurnosna kontrola, a osigurani su i prevoditelji. Uz madrace su osigurane posteljina i deke, dok se prema velikim tvrtkama apeliralo da doniraju suhu hranu i higijenske potrepštine za migrante.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje jedna Postrojba opće namjene civilne zaštite Grada Zagreba mobilizirana je i poslana na ispomoć za podizanje šatorskih naselja u Ježevu. U pripravnosti su Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba.

Uz Kalinićev ured, u pripreme su još uključeni Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Policijska uprava zagrebačka, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradski ured za zdravstvo, Robni terminali Zagreb, Zagrebački holding, Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba "dr. Andrija Štampar".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.