Hrvatski radio

Radio Sljeme

Na zapadu Zagreba gradi se najveće reciklažno dvorište u gradu

24.09.2022.

19:03

Autor: Radio Sljeme

odvoz otpada

odvoz otpada

Foto: Petar Macek / Pixsell

Počeli su radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta Podsused-Vrapče, a vrijednost investicije je nešto više od 8 milijuna kuna. Polovica tog iznosa osigurat će se iz EU fondova. 

Na zapadnom dijelu grada uskoro bi trebalo niknuti najveće reciklažno dvorište u gradu, gdje će građani moći besplatno donijeti sav onaj otpad koji ne mogu odvojiti putem uobičajenih spremnika za plastiku, staklo, papir, biootpad i miješani komunalni otpad. 


Na spomenuto reciklažno dvorište moći će se dovoziti i glomazni otpad te manje količine građevinskog otpada, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević te naglasio da svako kućanstvo u Zagrebu ima pravo dvaput godišnje na besplatan odvoz glomaznog otpada, uz prethodnu najavu Čistoći. 


- Želimo konačno prekinuti praksu da se pored spremnika za otpad, po cijelomu gradu, ostavljaju kauči, hladnjaci i ostali glomazni otpad. To ćemo s novim sustavom početi drastično kažnjavati i u Zagrebu ćemo konačno uvesti red što se tiče odlaganja otpada - jasan je gradonačelnik.  


Nova pravila stižu i za stanovnike užeg gradskog središta, osim za Masarykovu gdje već postoji podzemni spremnik za otpad. I tu je Tomašević jasan.


- Svi će građani i oni poslovni korisnici koji nemaju posebno ugovorenu uslugu sa Čistoćom, koristiti ZGvrećice koje će moći odložiti svaki dan od 20 do 22 sata, osim nedjelje, na mjestima gdje su dosad bili spremnici. Čistoća će tijekom noći prikupljati te vrećice. Bit će šest odvoza tjedno, svaki dan osim nedjelje, u cijelom centru grada moći će se odložiti jedino u tim vrećicama i spremnika više na javnim površinama neće biti. Ostaju oni spremnici na zelenim otocima što se tiče plastike, papira, biootpada i stakla. Mi ćemo vrlo rigorozno kroz komunalne redare kažnjavati sve one koji će ZGvrećice u centru grada odlagati bilo prije tog termina, bilo poslije - poručio je Tomašević. 

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici